2024-01-22
今日突登去左元朗覓食,之前聽朋友講有間小店cafe既咖啡好有特色,所以就去試試佢😆cafe係行簡約風~門外有露天座位,如果秋天坐戶外chill下應該都幾舒服! 值得一提既係小店仲有自家製既商品,例如有咖啡杯等等,岩晒咖啡迷👍🏻1️⃣🥗Full Breakfast ($138+$12)呢個all day breakfast都幾特別,有啲係出面好少見,例如有蘋果豬肉腸同焦糖香蕉等等。蘋果豬肉腸就係係豬肉腸上面擺啲蘋果蓉,兩樣野一齊食既味道有咸有甜,仲唔會太膩,唔錯👍🏻另外牛角包窩夫好鬆脆,就咁食都已經好好味! 另外我地仲upgrade左做黑松露炒蛋,超多黑松露醬,好味道🤣2️⃣🍝香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵($98)我個人十分推薦呢款! 雖然望落去好似唔係好多汁,但食落非常有驚喜! 本身個蛋麵質地好煙靭,好有口感👍🏻加上個冬蔭公忌廉汁調較得好好,辣得黎有少少酸味,感覺真係好似食緊冬蔭公咁🤭 不過呢碟都稍為有啲辣~好岩鐘意食辣既朋友仔😍3️⃣☕Lumos($68)呢杯特色咖啡係用埃塞俄比亞既古吉罕貝拉咖啡豆整成,另外特別之處係佢地仲mix左白桃烏龍茶湯、橘子同埋桂花花釀去沖成,加上面頭個層奶蓋,好似飲緊手搖
1️⃣🥗Full Breakfast ($138+$12)
2️⃣🍝香濃奶油冬蔭公雞胸闊蛋麵($98)
3️⃣☕Lumos($68)
呢杯特色咖啡係用埃塞俄比亞既古吉罕貝拉咖啡豆整成,另外特別之處係佢地仲mix左白桃烏龍茶湯、橘子同埋桂花花釀去沖成,加上面頭個層奶蓋,好似飲緊手搖飲品咁🤣 咖啡味聞落唔算話好突出,但飲完既後餘韻就會feel到有濃濃既咖啡味,非常有驚喜! 推薦👍🏻
4️⃣☕Cosberry($72)
而呢杯咖啡就全用左埃塞俄比亞既古吉烏拉嘎哈囉瓦托咖啡豆沖成~ 其他材料仲包括左蔓越莓、白毫茶葉同埋洛神花紅梅。呢杯相對上酸味較為特出,如果鐘意酸味既朋友仔可以試下😍佢地仲有其他特色咖啡,諗住下次再去試埋佢🫰🏻