忘了原因,之前要坑人請一頓飯🤣於是朋友介紹了我去元朗壽司源食omakase lunch,感覺都唔錯,今次再去試下佢嘅dinner🥳食嘅係最相宜嘅$1080 set,有前菜、14件壽司、一件手卷及甜品,用料全都不錯,最有印象嘅係混了蟹糕的北海道牡丹蝦及滿滿嘅海膽!一位壽司師傅服務一組客人,加菜勤快,用餐氣氛寧靜,加上樓底高、純音樂背景、柔和燈光,整體用餐體驗幾好。前菜|以秋天當做食材入巽,包括甜度特高的烤栗子及清甜的富有柿,配咸咸地花竹蝦,及燒到卜卜脆燒鰻魚,在口腔發出sap sap聲那種,上面有馬山椒,椒香+焦香+魚油,好吃!壽司配菜有Wasabi漬山藥及醬油漬牛蒡,師傅會不斷refill的,特別喜歡那Wasabi漬山藥的爽脆口感,wasabi味唔攻鼻,很清新。🍣北海道帆立貝,配醬油柚子皮第一款壽司走清新路線。唔~~~係溫度剛好的飯,入口很香柚子味,鮮甜的帆立貝。🍣九州鹿兒島依左目,肉質鬆軟,魚味道本身偏淡,以紫蘇花花香,酸汁帶出鮮味。🍣沙嘴魚/接吻魚,配山椒蘿蔔蓉。🍣梭子魚/竹籤魚,配醬油及白芝麻,口感更鬆軟,油份帶清香,鬆軟程度係無牙也能吃!🍣油甘魚,取腩位,肉質較爽身。🍣北海道北
忘了原因,之前要坑人請一頓飯🤣
於是朋友介紹了我去元朗壽司源食omakase lunch,
感覺都唔錯,今次再去試下佢嘅dinner🥳

食嘅係最相宜嘅$1080 set,
有前菜、14件壽司、一件手卷及甜品
一位壽司師傅服務一組客人,
加菜勤快,用餐氣氛寧靜,
加上樓底高、純音樂背景、柔和燈光,
整體用餐體驗幾好。

前菜|

壽司配菜有Wasabi漬山藥及醬油漬牛蒡,
師傅會不斷refill的,
特別喜歡那Wasabi漬山藥的爽脆口感,
wasabi味唔攻鼻,很清新。

🍣北海道帆立貝,配醬油柚子皮

🍣沙嘴魚/接吻魚,配山椒蘿蔔蓉。

🍣油甘魚,取腩位,肉質較爽身。

🍣北海道北寄貝,上桌前輕輕一指,神經收縮,清爽甜,以簡單醬油調味,貝類的清甜味濃。

🍣深海池魚,切了三份再放在一起,略燒過,更香。

🍣石門鯛配辣椒蘿蔔,一樣切三份,略燒過後有接近大拖羅的油份!

🍣北海道牡丹蝦,上面係以火直燒熟的蝦膏,咸鮮香味美!

🍣熟成七日的中拖羅,那個時候是野生拖羅最時令日子,魚香很出。

🍣 時令秋刀魚,是秋天代表食材,非常濃味,配日本產薑蔥,跟濃味魚很夾。

🍣鰹魚,即平時的木魚絲的新鮮狀態,配香蔥及辣椒蘿蔔。

🍣醬油漬赤身,入口嚐到很重醬油香,層次感更複雜

🍣小川海膽,用了整行的海膽而製的飽滿軍艦,冰凍軟滑,甘甜!好好吃…

🍣店家自己醃漬的三文魚子,以酒味琳醃,清香唔咸,多汁,也很好吃!

🍣手卷是席前即製的吞拿魚蓉配京蔥,
香軟魚蓉,無筋,新鮮好吃。

🥣味噌湯有豆皮、香菇、海帶及有豆香的豆腐,
夠哂熱!合格!

🍡最後甜品是三色丸子,淋上黑糖,口感煙韌有少少痴牙,配蜜瓜味濃赤肉蜜瓜,
生日的話,2人甜品合併在一碟,還有蠟燭呢。
(見到隔離枱係咁🥳)