2022-12-04
估唔到元朗都有裝修美麗打卡西餐廳,而且仲有英式下午茶,最鍾意afternoon tea嘅我,黎到當然要一試!先是門面墨綠色已很有高級感,一進入餐廳有個時尚水吧,再配上華麗英倫裝飾,即時已經心心眼!餐廳不算很大但坐位舒適,每枱之間有足夠空間感!墨綠色特色牆加上復古牆燈!非常美麗!📍Couple’s Afternoon Tea傳統英式下午茶食法就係先食底層鹹點,怎料鹹點比我預期的好食喎!最好食就當然係入口甘香嘅鵝肝多士啦!再配上無花果醬中和鵝肝油膩感,非常好食!我最欣賞就是三文魚子蟹肉半伴脆餅,三文魚子原合上,可以供客人自己加在食物當中,份量自己控制,特別好玩,魚蟹肉鮮甜,脆餅脆卜卜,非常唔錯!另外,黑松露芝士雜菌焗酥盒同芝士撻都非常香口好食,總括整份鹹點熱辣辣的,非常不錯!第二層甜點有馬卡龍、泡芙、哈密瓜及咖啡蛋卷、迷你窩夫,全部都是應有水準,我自己就特別鍾意他的可麗露!咬落去煙煙韌韌,焦糖香甜,有酒店級水準!最上層就是英式提子鬆餅,附上蘋果醬!酸酸甜甜,配襯鬆餅一流!飲品方面,我們選了鳥籠花茶!成套茶具粉紅色的十分吸睛,即是少女心爆發!茶壺有蠟燭㷫住,唔怕花茶會凍,咁就慢慢食都唔驚!
📍Couple’s Afternoon Tea
飲品方面,我們選了鳥籠花茶!成套茶具粉紅色的十分吸睛,即是少女心爆發!茶壺有蠟燭㷫住,唔怕花茶會凍,咁就慢慢食都唔驚! 花茶除了花香味還酸酸甜甜的,可以去油膩!
元朗這間特色餐廳竟然有港女摯愛的華麗下午茶,我下次再入元朗shopping,一定會再嚟!