2022-08-31
元朗有三大omakase,呢日終於試埋最後一間--壽司源Sushi Hajime!壽司源主打江戶前壽司,晚市omakase有三個sets,揀咗中價嘅$1280set,包前菜一品、刺身三種、握壽司九貫、和食兩種、手卷、味噌湯及甜品。壽司源位置寬倘,坐得舒適。店員先送上前菜:溫室蕃茄、蕎麥麵、炸無花果溫室蕃茄甜度頗高,配上黑醋酸甜開胃;蕎麥冷麵配搭wasabi刺激味蕾;炸無花果外脆內軟,與胡麻醬都幾夾!鹿兒島鱸魚刺身鱸魚魚味清雅,肉質爽彈略帶咬口,簡單配上酸汁及紫蘇花,作為第一道前菜非常醒胃。北海道帆立貝刺身夏天係貝類當造嘅季節,當然要不時不食!帆立貝柔軟鮮美,師傅只係簡單配搭柚子皮及青檸汁去突顯鮮味。岩手縣石垣貝刺身師傅將新鮮石垣貝喺枱上拍打,石垣貝就立即收縮起來,口感彈牙,擠上青檸汁令入口加添一份清新。章紅魚壽司師傅將魚薄切然後疊起,雖然食起來無厚切口感咁飽滿,但食起來就比較順滑無筋。選用章紅魚腩位,帶有魚油香。鹿兒島深海池魚壽司師傅同樣用薄切嘅手法處理,深海池魚魚味濃郁,我鍾意面頭嘅薑蔥,同濃味嘅深海池魚相輔相成。北海道縞海老壽司縞海老產卵非常少,屬於稀有品種,師傅先將蝦子及蝦膏取出
壽司源位置寬倘,坐得舒適。
店員先送上前菜:溫室蕃茄、蕎麥麵、炸無花果
鹿兒島鱸魚刺身
北海道帆立貝刺身
岩手縣石垣貝刺身
章紅魚壽司
鹿兒島深海池魚壽司
北海道縞海老壽司
縞海老產卵非常少,屬於稀有品種,師傅先將蝦子及蝦膏取出,然後混合鋪喺蝦身炙燒。蝦肉鮮甜幼滑,蝦子及蝦膏炙燒後味道更鮮,豐潤甘香,正!
池魚壽司
池魚都係屬於魚味比較濃郁嘅品種,同薑蔥好夾!
風乾七日熟成牛小排
牛小排肉質軟腍,不過肉味就唔算突出。
冬瓜鴨肉白舞茸湯
食到omakase一半,店員送上清甜嘅白舞茸湯,暖一暖胃。
長崎縣大拖羅
師傅喺我哋面前將吞拿魚切件,大拖羅油脂密佈,魚油甘香豐腴,入口即溶。
醬油漬拖羅
醬油漬過嘅拖羅恰好平衡膩感。不過如果魚類嘅變化多D會更好。
北海道白海膽
呢晚竟然有拍賣海膽,仲要係白海膽,發達了!每瓣海膽都完整飽滿,味道鮮甜,唔需要太多花巧,淨係食海膽嘅原味已經足夠!
長崎鯖魚壽司
醋漬過嘅鯖魚魚味更加香濃突出,食落更有風味。
三文魚籽海膽壽司
呢件壽司有d似丼飯,面頭鋪滿慷慨嘅三文魚籽及海膽,好滿足。三文魚籽喺師傅自己醃製,入口較甜,好味!
蔥吞拿魚蓉手卷
師傅主動問飯量,好貼心。
麵豉湯
甜品
甜品有小丸子同夕張蜜瓜,小丸子淋上黑糖醬,煙煙靱靱。夕張蜜瓜宜家當造,甜度爆燈。