2018-09-10
點完菜之後,靚仔店長好快就送上前菜三碟,最右手邊嘅係黑松露溫泉蛋,溫泉蛋火候準確 ,口感滑溜,溫泉蛋沐浴喺日本醬油裏面,昆布同黑松露嘅味道,同溫泉蛋係意想唔到嘅咁夾。中間嘅係白瓜煙三文魚沙律,白瓜嘅口感有少少似青瓜,不過要嚟得更加爽脆,而沒有青瓜嗰一陣清澀嘅味道,可以更好地享受煙三文魚嘅餘韻。最左手面嘅係海素麵,麵條煙韌得嚟又帶少少軟糯嘅口感,味道較酸,相當開胃。食omakase,廚師係日本人,感覺特別良好。鱲魚壽司,鱲魚薄切2 - 3mm,透光度十足,淡淡甘甜嘅淡紅色魚肉,肉質爽口而鮮美,每一啖都都充斥著立魚香氣,具有獨特嘅清爽口感。金目鯛壽司,金目鯛係日本靜岡縣伊豆半島嘅特產,棲息喺水深100到800米嘅深海之中,眼睛大而帶金色光澤,體色係淡淡嘅櫻花粉紅色,肉質細緻鮮美,魚肉鮮甜嫩滑。 鯖魚壽司, 鯖魚味道濃醇,比較似烹調過後嘅味道而不似生魚片嘅味道,鯖魚加上米飯嘅組合,不但令鯖魚嘅美味滲透到米飯之上,米飯亦都可以緩和鯖魚稍嫌強烈嘅味道,整體搭配十分合宜,面頭有洋蔥碎同埋薑粒,令整體味道顯得更加豐富。赤身壽司,口味清爽,油脂唔重,咁就可以更確實地感受到赤身嘅美味。左口魚, 左口魚選
食omakase,廚師係日本人,感覺特別良好。
左口魚, 左口魚選材唔近裙邊位置,口感無咁肥膩,亦都更加能夠食到左口嘅鮮味,上面黃色嘅顆粒帶點鹹鮮,有啲我哋中式蝦子麵蝦子嘅意味,又係非常之創新嘅一道。
蝦壽司,睇住日本師傅喺你面前生吞活剝,經以感受到有幾咁新鮮,再加上上面嘅魚子醬作點綴,鮮蝦爽口彈牙,沒有不好吃的理由。
三文魚子軍艦,新鮮嘅三文魚子喺口腔內應聲爆開,加上仍然脆身嘅紫菜,正啊。
Toro 味麵豉湯,麵豉湯都有拖羅味!?原來拖羅味係嚟自湯裏面嘅拖羅魚皮,魚皮油脂豐富,口感有少少爽身,喺口入面咬開,立馬爆發一陣魚油嘅香味,及後同靚仔老闆交談之下,先知道原來處理魚皮嘅工序係咁複雜,連做個麵豉湯都咁有心機,足見餐廳對出品嘅用心。
海膽壽司,靚海膽嘅回甘味道,令我寫緊呢篇食評嘅時候都流哂口水,而且份量都唔少,厚厚嘅幾層喺個軍艦上面,令人回味。
沖繩黑糖雪糕,黑糖味嘅雪糕唔係度度都食得到,餐廳特別係日本入口呢一隻沖繩黑糖雪糕,黑糖味道香甜,為呢一餐畫上一個完滿嘅句號。