2019-11-19 940 瀏覽
元朗真係搵唔到一間食正宗天婦羅嘅地方,難得呢間天丼開到嚟Yohomall 。係今時今日嘅社會狀況之下,夜晚都會排長龍,元朗人真係饑渴左好耐啦!鋪頭以前係Simplylife, 啲枱擺到密質質,而天丼反而注重空間感,枱與枱之間都留有好大嘅空間,食都食得開心啲。呢間鋪頭都唔係香港第一間店,青衣都有間。青衣嗰間都好多好評。入正題啦。我哋叫咗巨星天丼($78)同廣島蠔天丼($88),跟餐有一碗麵豉湯。望上去分量好似唔多,但食落原來好飽肚,事關佢每樣材料都係比足料㗎。所有嘅海鮮都係大大隻,例如蠔、蝦、帆立貝等。再加埋外面塗上嗰層麵粉、蛋漿,其實都好heavy。依家到嘅天婦羅層皮做得算薄,但係又保持到非常脆嘅口感,都係好食架。同埋係即炸嘅,食落好香口。天婦羅都係食醬油㗎啦,呢度嘅醬油係幾出色㗎,可以帶出本身食材嘅鮮味,亦都啱晒黎撈飯。食完唔夠喉仲可以買一支返屋企,盛惠$38。食材方面,我就覺得蝦係唔好食,又唔爽,又好棉咁,好雞肋。另外雞塊都普普通通,食唔出特別,比唔上韓式炸雞,又冇特別調味。其他食材都幾好味😋,我幾鍾意個豆角,炸完都好爽,好清甜!

入正題啦。

我哋叫咗巨星天丼($78)廣島蠔天丼($88),跟餐有一碗麵豉湯。

廣島蠔天丼
巨星天丼

其他食材都幾好味😋,我幾鍾意個豆角,炸完都好爽,好清甜!
2019-11-07
30 分鐘 (堂食)
廣島蠔天丼
巨星天丼