2020-10-05
二訪呢間係位於巷仔既廚師發辦料理店❤️lunch omakase有3個價錢$380/$580/$780, 今次揀左$580set (未連加一)因為係逐樣由淡至濃味咁上,食左2個鐘好滿足😋ps全部食材調味由師傅負責,所以唔會有豉油及wasabi提供😆1️⃣首先有前菜及茶碗蒸 (圖3)味道正常發揮2️⃣伴碟有薑粒,淮山(圖2 )准山有淡淡嘅wasabi 味好食3️⃣壽司及刺身及燒物真鯛刺身(圖2)&帆立貝刺身第1,2道調味會無咁重,鮮味唔錯平靜魚壽司係油甘魚科類,但係油甘魚咁重味日本銀鱈魚壽司因燒過令油脂更香,更滑!好食!響螺刺身 (圖2)配青檸岩鹽黑椒汁,好爽口!燒物免治雞軟骨串 (圖2)沾上生雞蛋汁唔錯!調味唔會太濃秋刀魚壽司切得好靚,味道不錯但不太大驚喜甜蝦壽司 配燒過既蝦膏好食到暈低!吞拿魚腩壽司拖羅永遠唔令我失望!鐘意師傅咁切3片再舖上去炙燒腦天壽司係吞拿魚頭側邊嘅肉,呢個燒到有d散,味道無上次黎咁好食,小失望三文魚子壽司有啲柚子碎係三文魚子面,清新而且更好食海膽壽司足料!好好味!3️⃣卷物鯖魚 配紫蘇葉手卷(圖2)味道唔錯吞拿魚蓉手卷師傅會即場將吞拿魚切成蓉,再慢慢挑晒啲筋出嚟,所以啖啖美味4️⃣味
1️⃣首先有前菜及茶碗蒸 (圖3)
味道正常發揮
2️⃣伴碟有薑粒,淮山(圖2 )
准山有淡淡嘅wasabi 味好食
3️⃣壽司及刺身及燒物
真鯛刺身(圖2)&帆立貝刺身
第1,2道調味會無咁重,鮮味唔錯
平靜魚壽司
係油甘魚科類,但係油甘魚咁重味
日本銀鱈魚壽司
因燒過令油脂更香,更滑!好食!
響螺刺身 (圖2)
配青檸岩鹽黑椒汁,好爽口!
燒物
免治雞軟骨串 (圖2)
沾上生雞蛋汁唔錯!調味唔會太濃
秋刀魚壽司
切得好靚,味道不錯但不太大驚喜
甜蝦壽司 配燒過既蝦膏
好食到暈低!
吞拿魚腩壽司
拖羅永遠唔令我失望!鐘意師傅咁切3片再舖上去
炙燒腦天壽司
三文魚子壽司
有啲柚子碎係三文魚子面,清新而且更好食
海膽壽司
足料!好好味!
3️⃣卷物
鯖魚 配紫蘇葉手卷(圖2)
味道唔錯
吞拿魚蓉手卷
師傅會即場將吞拿魚切成蓉,再慢慢挑晒啲筋出嚟,所以啖啖美味
4️⃣味增湯(圖3)
正常
5️⃣雪糕
柚子及綠茶:奶味較濃,還好
Ps中途會不時有新伴碟加入(圖3)
醃蒜、蕎頭、牛蒡(無影),全部味道都好出色,係呢到先食到
🍙🍥🍣要早個幾月先book到!非常full!有興趣一定要book! 推介大家可以試下!係小編人生第一間omakase 🤣
(5個👍🏻為滿分)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻 (只有吧枱,一個師傅最多負責2枱客)
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食度:👍🏻👍🏻👍🏻