昨日在朗屏站附近搵食,見到呢間食評唔錯,入去食咗個下午茶,念念不忘佢哋嘅鹽酥雞。今日朋友約食飯,好橋竟然推薦呢間!毫不猶豫,一口答應,再戰鹽酥雞!聽講間店由前半島酒店大廚開嘅,全落地玻璃,靠玻璃都係1-2人高枱,從外面睇感覺好Chill。紅燒牛肉麵($72)牛肉厚度適中,肉質幼嫩,湯底滲透淡淡的藥材味,非常順喉,麵條略嫌唔夠彈牙,但都好唔錯。蟹肉金絲炒新竹米粉($98)炒得乾身,有口感,金金黃黃,幾好味。鹽酥雞($54)幾乎每枱都點,大大件,好脆好香,咬落去嚓嚓聲,肉嫩多汁,配柚子醋減輕油膩感,應該係食過最好味的鹽酥雞!澎湖花枝蝦排($38)食到一粒粒的花枝,彈牙有口感,但就食唔到蝦味,比花枝搶咗味道,味道一般。帶子蝦肉炒飯($94)好多帶子和蝦,炒得好香,但分量都幾多,食唔晒,要打包返屋企。水果茶($32杯)招牌水果茶,柚子味,甜酸甜酸,飲到唔想停。黃金果茶,好多菠蘿果肉,散發菠蘿的芳香,好飲。

紅燒牛肉麵($72)
紅燒牛肉麵

蟹肉金絲炒新竹米粉($98)
炒得乾身,有口感,金金黃黃,幾好味。
蟹肉金絲炒新竹米粉

鹽酥雞($54)
鹽酥雞
澎湖花枝蝦排($38)
澎湖花枝蝦排
澎湖花枝蝦排
帶子蝦肉炒飯($94)
帶子蝦肉炒飯
水果茶($32杯)
招牌水果茶,柚子味,甜酸甜酸,飲到唔想停
。黃金果茶,好多菠蘿果肉,散發菠蘿的芳香,好飲。
水果茶
2022-10-01