2005-09-03 4 瀏覽
此"元氣"不同彼"元氣", 不是指元氣壽司, 而係指Genki - 時時精精神神、對人開開心心之情緒也.自上次"峰"出事之後, 確有一陣子提不起勁去幫襯. 今日卻來了一次突破, 下午4:30在峰吃了午飯, 晚上9:30再與老公在峰吃晚飯.原因是下午在峰看見Yuki san當值, 佢同我打招呼, 但我唔識日文, 冇同佢講野. 但下午的峰只得4-5名客人, 氣氛很悠閒、舒服. 我食了三碟之後走人, 全店一起送別, 很感動. 我還留意到, 廚師們都常換膠手套, 並用橡筋箍起, 想是為了衛生著想吧.除了食物質素以外, 我想客人最渴望的不是一絲不苟的服務細節, 而是店員們由衷的"歡迎"及"多謝"吧~這個"投資"不用額外成本, 卻可以吸引客人一來再來. 目黑的員工要好好學習了!!!於是, 我與剛回港的老公相約在峰. 原本以下午的市況看來, 客人會比以往少, 怎料, 一樣擠滿了人龍! 我取號碼後要等20個, 本來我去峰從不願排隊, 但今晚為了老公, 都係等下啦. 果然, 有10多個number的票主已離開, 等了二十分鐘左右便可入座.兩個人食了十多碟, 由老公直接用日文向日本廚師Sammy及Yuki

兩個人食了十多碟, 由老公直接用日文向日本廚師Sammy及Yuki san落單. 除了必食的帶子、三文魚、蟹子、三文魚子、魷魚等等, 還有:
火燒海鰻- 養殖的鰻魚冇貨, 但海鰻Anago有貨.
Kin-toro - $45一件, 但要比較的話, $35一件的Otoro較新鮮.
芥辣八爪魚軍艦- 八爪魚是全生的, 與老公愛吃的伴酒小吃螢光魷魚口感差不多.
芥辣蝦軍艦- 蝦也是生的, 冇芥辣八爪魚咁好食.

終於, 吃到碟子疊起來高過迥轉帶方告停手, 留肚留錢月尾去大阪再食~呵呵~