2012-01-07 3 瀏覽
小西灣範圍內終於有一間熱門潮店(即係較多後生仔女都buy嘅食店), 元誕日入嚟小西灣與奶奶及姑仔聚餐, 同慶一年之始我們一行七人共叫了一個二人餐及一個四人餐叫完餐後, 姑仔特登提示侍應生請先上刺身及壽司, 因為上次她和奶奶去食晚餐時刺身是在鍋物後才上, 結果侍應生回答說:「今日人多, 厨房比較忙, 好難分先後次序, 不過我會記底。」上述四款食物都叫做好味道, 雞軟骨都帶有少少肉, 炸皮薄得來帶脆;枝豆有冷及熱, 冷的較爽脆, 熱的也較腍;東京牛肉飯有温泉蛋作伴, 蛋汁拌飯已經是人間美食;烧青魚幸好燒得不乾, 魚油還在天婦羅ok啦;清酒煮蜆的蜆又甜又大隻, 清酒汁也濃;牛油焗带子焗得不太乾而且有非常重的牛油香味, 不過帶子太細粒, menu說一碟有七粒, 細粒到兩粒黏住當了是一粒, 難怪唔夠分;網燒雞肉普通款式, 見到雞肉黏鐵網就知道係連網一起炸成相撲火鍋配拉麵, 湯底偏鹹, 火鍋料每款得兩件左右, 以我地咁多個口根本無可能試得哂d料, 我只可以講腐皮極薄, 口感唔好, 最後拉麵加蛋煮兩煮, 嗦晒d湯,唔......唔...拉麵煙韌彈牙也吃到麵條內注滿湯汁;牛肉火鍋配烏冬, 湯底甜甜也帶

我們一行七人共叫了一個二人餐及一個四人餐
叫完餐後, 姑仔特登提示侍應生請先上刺身壽司, 因為上次她和奶奶去食晚餐時刺身是在鍋物後才上, 結果侍應生回答說:「今日人多, 厨房比較忙, 好難分先後次序, 不過我會記底。」
相撲火鍋配拉麵, 湯底偏鹹, 火鍋料每款得兩件左右, 以我地咁多個口根本無可能試得哂d料, 我只可以講腐皮極薄, 口感唔好, 最後拉麵加蛋煮兩煮, 嗦晒d湯,唔......唔...拉麵煙韌彈牙也吃到麵條內注滿湯汁;牛肉火鍋配烏冬, 湯底甜甜也帶出牛肉味,牛肉油花均匀肉質細緻, 用已煮過牛肉的湯去煮烏冬, 味道寧舍不同
壽司飯一夾就散, 醋味也不足, 熟蝦壽司看似大件但熟蝦是無味的, 三文魚亦無魚味, 不過那些預早把生魚粒醃了的軍艦就好好味, 鹹中带微辣的生魚粒同樣是無魚味的。

刺身壽司真係最後先上, 而最大份嘅壽司盤係唔催唔上

題外話/補充資料: 衛生:我俾2分, 因為我見到枱上放了幾隻預備碗都是有舊食物跡的。
2012-01-01
慶祝紀念