2017-03-04 1509 瀏覽
要平日約朋友去玩,真得好難就到時間,今次剛好約到兩位朋友去行山,大家都是興起就去,心情非常興奮。想行短線就去大棠行,不太辛苦,悠悠閒閒就行了3個鐘左右,落山時間約5:15左右,就到這裡食個下午茶,朋友話每次到大棠行山,行完必得會於此食下午茶,原因是茶餐廳已經有多年歷史,有好的口啤。餐廳位置好易找到,店舖沒有太多裝潢,可選擇坐內或外,繁忙時段真得需要等待一會,因為呢度已經是行山人士必到之處,而且食物價錢合理。朋友推介我食豬排意粉,原因是即叫即煎炸,需時5-7分鐘,飲品先行上枱,我揀選了奶茶(個人認為如果在飲品方面做得好,食物質素應該都不會太差) ,奶味較為重,而且茶餐廳選用的牌子是黑白淡奶,味道不會有苦澀味,值得一試。終於到主角上枱啦,豬排有兩件,而且感覺大件,色澤金黃,厚度剛好。容易咬口,好香口,相對意粉味道清淡,配搭豬排食就恰到好處。

2017-02-28