2017-12-16
父母剛外遊回港,佢地太耐無食中式食物好想食,適逢天氣轉涼最岩就係打邊爐,所以我地今晚決定去烚下烚下。網上見銅鑼灣有新火鍋店,從times square行去好快到,我地就決定試新野。餐廳裝修以藍白色為主調好似希臘小屋咁,好有渡假feel,西餐廳格局配以中式火鍋,阿爸話好似重係歐洲咁😂點菜紙一頁包含所有火鍋配料,汽水係任飲。前菜和主菜都是已定,因主菜種類已很多,我們決定先吃完主菜才點其他配料。醬料有六款前菜四川麻辣木耳手拍青瓜木耳不是很辣~我們也能接受,呀爸就好鍾意食青瓜,話好醒胃!花膠螺頭雞鍋(濃湯)湯好濃郁,材料好足: 花膠~雞~豬骨~螺~紅蘿蔔,入口清甜,我地每人一碗後已經要加湯喇😂肉類有兩款可選,兩位可選豬或牛一碟,我地剛好可試晒兩樣。西班牙黑豚肉豚肉好軟淋,甜甜嘅肉味好正👍由於薄切只需烚十幾秒已經食得,媽咪眨下眼已經食左半碟。手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片肥牛片牛味濃郁,有口感,油脂部分甘香,這個二人份的份量也算多。扇貝 / 鮑魚 / 大蝦 / 蠔 / 珍珠蚌 / 象拔蚌整盤海鮮都非常新鮮,海鮮新鮮已經無敵,我地每樣都分類計時烚,免得過耐變韌浪費了。當中我最愛係扇貝
醬料有六款
前菜
四川麻辣木耳
手拍青瓜
木耳不是很辣~我們也能接受,呀爸就好鍾意食青瓜,話好醒胃!
花膠螺頭雞鍋(濃湯)
肉類有兩款可選,兩位可選豬或牛一碟,我地剛好可試晒兩樣。
西班牙黑豚肉
手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片
扇貝 / 鮑魚 / 大蝦 / 蠔 / 珍珠蚌 / 象拔蚌
整盤海鮮都非常新鮮,海鮮新鮮已經無敵,我地每樣都分類計時烚,免得過耐變韌浪費了。當中我最愛係扇貝,因為大大隻帶子好厚肉,肉質彈牙,非常鮮甜,充滿海水味,真係好想encore😘
手工墨魚釀豆卜 / 手工墨魚丸 / 手工豬肉丸 / 手工牛肉丸
手工丸每款都彈牙,特別是手工牛丸好出色,內裡藏了芝士,一咬就有爆漿口感,芝士味不濃不鹹,不會蓋過牛肉的味道。
餃子的皮也是用上雲吞皮,入口好滑,薄薄嘅皮包著厚厚嘅餡料好豐富,當中我最愛韭菜餃,韭菜味好香夠惹味😍
即炸魚皮
即炸魚皮好脆,厚厚嘅魚皮即使吸收咗湯汁都仍然保持到脆口感覺!
即炸響鈴
蕃薯苗
豆苗
第一次用蕃薯苗同豆苗打邊爐,時令菜真係好正,好嫩無根,烚一烚已食得。尤其蕃薯苗好嫩滑嘅口感令人回味。
食完主菜~肉類同後加嘅菜已經飽到甜品都食唔到😂呀爸呀媽好滿足呀,佢地話食得重飽過去旅行😄要開始減肥喇,晚市新開張有85折優惠,不錯呢!