2020-12-06
今日去time square 行街,行完走入後面的大街小巷,平時真的少行入得咁入,結果係小巷見到好多特色小店,所以真係想食好嘢一定要捐窿捐啦,先會逃離連鎖店遇上驚喜,特色意粉屋位於希雲街12號,細細間小店,容納大概16-18人左右,空間較細。兩人簡單叫左兩個Dishes 和兩杯特飲;1. 酥炸軟殼蟹蟹膏醬燴意大利飯,軟殼蟹真的炸得好酥脆香口,簿簿的炸粉,仍能清晰見到蟹蟹蓋的粉紅色。咬落食到蟹肉鮮甜,完全不是平時食到炸軟殼蟹的純粹炸粉感覺,意大利飯充滿蟹膏味道,若能再重味點更好。2. 海膽黑松露忌廉汁扁意粉,海膽黑松露都是我我最愛,一大片新鮮海膽舖在意粉上,濃郁的黑松露忌廉汁掛滿每條扁意粉,將海膽撈散,食一啖,意粉硬度剛好,仍食到海膽味和黑松露味,非常滿足,好想問廚師👨🍳如何烹煮。3. 飲品叫了杯牛油果乳酸沙冰,配上新鮮牛油果,味道簡單清香,完全有加其他糖水之類。4. 另一杯是紅肉火龍果、藍莓沙冰,配上忌廉,色澤鮮艷吸引,味道亦鮮甜。