2021-04-24
位於登龍街既燈籠滷味實在太出名啦,由一開張已經有不同既人介紹過,而每次經過果時都見到條人龍係由門口排到隔離後巷,可以睇到香港人係對台灣既野食既喜愛,而今次去食係平日既下午5點45左右,好彩既係唔洗排隊就直接可以入座👍🏻一入到去店鋪入面個裝修的確係充滿舊日台式風格,有種復古既感覺👍🏻而食物既種類以滷水為主,可以比食客揀餸同麵,形式似車仔麵,但佢都有啲特別既野食比你揀既~睇佢餐牌黎講以越入味既野食就越出名,包括左豬耳,大腸,百頁豆腐呢啲,比較特別既係佢有一款麵食叫王子麵,呢款就比較少係香港見過啦~而今次就揀左豬耳,大腸同雞翼,配冬粉,另外亦加多左杯柚子檸檬綠茶同鹽酥雞~首先碗麵一上枱果時既第一印象就係;啲湯太少啦,少到同食撈麵係無乜分別既,碗麵既湯簡直係連麵既表面麵覆蓋唔到,令人無法可以飲到佢個湯底。呢樣係比較失望既,不過可能佢個湯底係比較濃所以免得比太多?呢樣我就唔太清楚啦😂至於豬耳大腸同雞翼都滷得尚算入味,每舊咬落去都夠淋,而滷水味亦都食到,不過講真就未算太香同好有驚喜啦~至於個冬粉係幼身,食落都ok能夠吸哂個湯啲味~至於鹽酥雞佢係比你自己shake既,食落亦夠脆,而柚子檸檬綠茶只屬一
至於豬耳大腸同雞翼都滷得尚算入味,每舊咬落去都夠淋,而滷水味亦都食到,不過講真就未算太香同好有驚喜啦~至於個冬粉係幼身,食落都ok能夠吸哂個湯啲味~至於鹽酥雞佢係比你自己shake既,食落亦夠脆,而柚子檸檬綠茶只屬一般,同外面平價飲品鋪差唔多
總結呢間價錢都唔算太平,而食物質素只屬一般,如果要排隊既話就算啦😂