2012-07-18
很多朋友都喜歡韓國野, 此店在朋友圈之中聞明已久, 但因長期滿座, 終於約齊人去食, 閒日都要早幾日BOOK位.7:30去到已全部檯都有人, 小店一間, 大家坐得迫迫狹狹, 裝修SETTING尤如去左韓國一樣, 用炭爐, 有煙通, 鐵面的圓檯 這格局才像韓國烤肉店. 除了香港和韓國人來, 還見到有不少鬼佬外國人慕名而來 (佢地等位等左成個鐘)最喜歡那椅子設計, 真的很貼心, 打開個座墊可以將包包及外套塞入去, 唔洗擔心沾染油煙味, 又唔洗丫多張櫈擺袋林到山咁高。我O係韓國都未見過呢種設計, 有時只係俾個膠袋包住D衣物. 值得一讚! 先穿上圍裙~ 打開MENU , 分類有 豬 / 牛 / 雞 / 海鮮 / 韓式熱食 / 飲料大部份人都會選擇海鮮, 因韓國餐廳都唔係好多地方有得海鮮, 我地一路食一路叫 , 一人一兜酸既海帶湯同醃過的生洋蔥一個廣東話大嬸職員話, 如燒海鮮要用網 , 因肚餓想快D有野食, 所以我地先燒海鮮 , 一盤烤雜錦背 $358 , 有3隻好似帶子咁既扇背 , 幾隻細背殼 (硯?) , 幾隻中背殼 (唔知係咩) , 一包蝦, 幾隻鮑魚。最好味係果3隻帶子(扇背)同鮑魚,
大八爪魚 ($38/2pcs) -- 味道一般唔特別
豆腐海鮮湯 -- 第一窩真係好好味 , 所以再叫多窩, 感覺冇第一窩咁好味
米酒 2 枝 -- 呢隻牌子好飲, 同埋用鐵兜飲架
豬皮 $78/150g -- 好多人黎呢度都要食豬皮, 韓國都唔係間間烤肉店有! 第一次食, 煙煙UN UN口感幾得意, 燒耐D香口D更好味
蒸蛋 -- 好味, 但放得太多咸魚仔, 偏咸, 所以要先筆走晒佢地
鰻魚 $128/1pc -- 甜甜地好好味, o係其他韓國餐廳唔多機會食到
白飯兩碗