2016-12-15
為慶祝同老公結婚5周年,特意找一間特別既餐廳來慶祝我倆特別既日子。係openrice搵左好耐,見到呢間皇室盛宴既菜式比較另類,我想應該可以為老公帶來驚喜!😘餐廳係皇后大道中118-200號聯盛大廈3樓,係中環街市對面。一出lift就見到大大個logo,餐廳內燈光昏暗,播著藍調音樂,環境氣氛好浪漫。安排坐於較後排位置,餐廳先會簡單對一下今晚既餐單,同時間會問有冇食物敏感,服務不錯!👍🏻👍🏻Menu預先透過whatsapp收到,可以根據個人偏好轉換部分菜式。我今晚係Deluxe menu,有8道菜,當中有老公最愛食既鵝肝!坐左約十五分鐘就上第一道菜,煎西瓜拼煙燻海鮮,賣相好精緻,煎左既西瓜好香口,一啖西瓜一啖海鮮既食法好創新,特別要讚一下粒煙燻蠔,好味😋。第二道菜係白松露醬帶子刺身,睇食評絕大部分都對呢道菜讚不絕口,終於有機會一試👻。帶子係北海道帶子,切成4片,每片都落左白松露醬,令帶子鮮味更加突出。帶子質地好滑,軟綿綿,滿口松露醬同松露油感覺好滿足。第三道菜係老公最愛既鵝肝沙律,一睇到件鵝肝就流口水,超大舊!👍🏻👍🏻👍🏻鵝肝就食得多,咁大舊既鵝肝真係第一次食。鵝肝煎得好香,一放入口即溶,
第二道菜係白松露醬帶子刺身,睇食評絕大部分都對呢道菜讚不絕口,終於有機會一試👻。帶子係北海道帶子,切成4片,每片都落左白松露醬,令帶子鮮味更加突出。帶子質地好滑,軟綿綿,滿口松露醬同松露油感覺好滿足。 第三道菜係老公最愛既鵝肝沙律,一睇到件鵝肝就流口水,超大舊!👍🏻👍🏻👍🏻鵝肝就食得多,咁大舊既鵝肝真係第一次食。鵝肝煎得好香,一放入口即溶,充滿油份,滿口都是罪惡感,咁大件鵝肝一定很多膽固醇,要多做幾次運動先!
第四道菜係👍🏻魚子帶子蒸蛋,賣相非常精緻,將蛋殼1/3去掉真的很考廚師功夫。味道還不錯,有小小清酒味道,配上黑魚子醬令口感層次更加突出。
第五道菜係👍🏻黑松露野菌湯,餐廳另一招牌菜,聽介紹時用左26種菇菌去煲,口感非常豐富,好香既野菌味同松露味,飲完一啖會令你好想再飲,好味。
第六道菜係👍🏻柚子雪葩,味道不錯,份量剛好,幾啖就吃完,主要是清一清個口,因為都吃了幾道比較濃味。 主菜叫了👍🏻海虎蝦同👍🏻有骨豬排,海虎蝦大隻,好香蒜香味,味道幾好,肉質彈牙,但應該加了紅椒,有小小辣,另外配菜有黑水欖青水欖,撈左小小辣汁又幾好味。豬排好大件,用慢煮方法煮了數小時,肉質好淋,如果加上燒汁會更好。
最後一道菜是甜品,因為老公唔太愛食朱古力,所以轉左👍🏻紅酒燴雪梨,味道都okay。
總結:很好既環境同食物,老公對於每道菜都好滿意,值得推介。😋😋😋😋😋