今晚同朋友食聖誕大餐, 找來位於銅鑼灣地鐵站出口行幾步就到的~信, 新店開張, 經Openrice 訂位即享全單八折早訂鳥優惠。信屬於小型日式餐廳, 只有一張吧檯, 目測大概坐到10人左右, 今晚由2位師父負責我地8人食物, 晚餐以廚師發板為主, 我問師今晚有咩食?佢話你食完咪知囉, 搞到我心癢癢, 又萬分期待。Made in HK 自家人浸制梅酒謝謝服務姐姐請我哋飲咗小杯梅味出眾的香港人家浸制梅酒。先附小品 (4品)烤白花菜 ~ 烘乾乾身, 加山葵麻油汁添香及剔走啲草青味。蕃茄 ~師傅用特製醬汁浸泡, 味道酸甜, 一有少許紫蘇葉嘅香味, 蕃茄本身也又甜又多汁。白子 ~ 白是魚的精子, 好膏既感覺, 口感十分幼滑, 以魚子醬的咸鮮提鮮。南非和牛他他 ~ 以南非和牛牛肋肉制作, 質感較有彈性, 不油膩, 用黑松露黑醋汁提味, 味道酸香清優, 又唔會搶咗和牛嘅鮮味。醋酸墨魚水雲沖繩出產的水雲, 屬於海藻類一種, 對皮膚同腸胃都非常好, 水雲入口滑捋捋, 果醋酸香, 墨魚刺身軟滑可口, 紫蘇花味道太霸道, 加一~兩粒便好了。飯fantastic下面是吉列飯糰, 中層是沙沙醬撈魷魚、深海池魚及

Made in HK 自家人浸制梅酒
謝謝服務姐姐請我哋飲咗小杯梅味出眾的香港人家浸制梅酒。

先附小品 (4品)
烤白花菜 ~ 烘乾乾身, 加山葵麻油汁添香及剔走啲草青味。

醋酸墨魚水雲

飯fantastic

下面是吉列飯糰, 中層是沙沙醬撈魷魚、深海池魚及金目鯛刺身粒, 上層再鋪上來自北海道的海膽, 味道及口感層次感相當豐富, 好鮮味, 海膽勁甜。

刺身料理 (2款)
白色是深海池魚, 質感結實, 清鮮。紅色是吞拿魚赤身, 肉質軟滑, 魚味濃鮮。

過場2小食 : 醬漬牛蒡及柚子蜜子薑
BB牛蒡爽口太鹹, 加了柚子蜜的子薑脆脆的, 帶點柚子蜜的蜜果甜, 新鮮清新的配搭。

粉紅壽司
又一次試新嘢, 今次的壽司飯是粉紅色的, 師傅唔肯透露粉紅色是用什麼天然食材染色, 效果真的很美, 粉紅壽司飯煙韌圓潤, 微微的醋香, 仲有點似櫻花般清香, 但師傅話唔係用櫻花上色, 真係食唔出是什麼

赤貝壽司
極厚身及新鮮的赤貝, 爽加甜, 配上煙韌醋香的粉紅壽司飯, 很美味。

鮫鰈壽司
鮫鰈魚入口魚油香到一個點, 肉質油滑嫩口, 火炙功不可抹呢

銀鱈魚壽司
以銀鱈魚魚苗制作, 魚肉潤澤柔光, 鬆軟嫩滑。

老翁壽司
老翁掃上魚露豉油, 令白身魚肉鮮味吊晒出黎, 厚身結實, 帶點爽彈的清鮮。

黑鯥魚壽司
黑鯥魚壽司略為火炙後, 以蘋果木煙燻30-40秒, 入口散發著陣陣煙燻香氣, 黑鯥魚肉質較軟棉, 油香甜美。

脆口鱈魚片上是以貼住骨膜肉的Kama Toro (吞拿拖羅片), 油、香、滑、鮮甜集於一身, 上層是我至愛的鮮甜入口即溶的北海道海膽, 師父教落,  整件入口, 絕對是今晚的signature

香茅昆布生蠔湯
湯底以香矛、昆布、乾蔥、菇菌及魚露淆製, 簡單鮮租甜, 淡淡的香茅清新, 蠔肉爽實鮮爽。

烤南非和牛牛腰肉拼和牛治伴燒京蔥南瓜
火炙後的南非和牛治以鵪鶉蛋黃伴食, 質感香滑鬆軟又香口, M7級數的牛腰肉烤得剛剛好, 肉色鮮紅色得黎又唔會標血, 牛味極度濃郁, 拈少許烤蒜日本味噌醬伴食, 豉香、蒜香更能突出牛的肉香。

花膠北海道海膽卡邦尼意粉

日式、意式、中式crossover, 又一新嘗試, 很喜歡信廚師對食物創作的熱情, 軟滑的花膠、鮮甜香滑的海膽, 令creamy 鹹香的卡邦尼意粉更美味, 口感味道相當豐富。

豆腐雪糕
都幾香嘅豆腐味道, 甜度適中。

好耐冇食過一餐價錢實惠, 創意十足又好味嘅fusion 廚師發板, 食物質素高, 服務又好, 值得支持本地消費!
題外話/補充資料: 今餐飯真係長知識, 原來南非和牛是8成日本及2成澳洲混種, 以殼草混合飼料餵養.
  • 全部