2019-09-08
最近聽朋友講,試左新蒲崗 Mikiki 既主打沖繩料理餐廳,又話說企鵝小姐個心仲係沖繩未返黎,就一於去試下! 😋果日係平日,我地咁岩撞正中午去食,勁多office人,等左一陣,好快有得入! 係門口已經睇定想食咩,即叫! 。 😎 🥘 壽喜燒炊飯定食 🍱定食炊飯可以任選配搭,都有唔少選擇,我就簡左壽喜燒,炊飯本身有芝士俾客人自己撈,但由於中午太多人,就由員工代勞,小食簡左黑糖檸檬脆雞🐔 先黎跟餐既紫薯同豆腐前菜,紫薯輕輕炸過,口感鬆脆,紫薯味濃! 豆腐則一般,不太特別,反而令我驚喜既的是黑糖檸檬脆雞,咬落非常鬆脆,雞肉嫩滑,滲出淡淡檸檬香味,正! 反而滿心期待的壽喜燒炊飯,就令我有點失望,沒有壽喜燒味道,或可能被芝士味蓋過了,整體來說,定食還算合格! 🧀芝士漢堡扒配咖哩豚肉定食🍱定食配飯同鰹魚味噌湯,值得一提的是芝士漢堡扒炸得鬆脆,咬下中間的芝士即流出,味道很夾,唔錯! 🎉驚喜的是原來店家跟餐還附送一客甜品(海鹽焦糖雪糕冬甩)🍩🍦 ,食到飽都忍唔住食曬! 剛炸起的冬甩還暖,入面仲有麻糬,外脆內軟! 配埋上層微咸帶甜的海鹽焦糖雪糕一齊食,每吃一口也是享受! 🤤只係呢個甜品已經令我會再去食☺
定食配飯同鰹魚味噌湯,值得一提的是芝士漢堡扒炸得鬆脆,咬下中間的芝士即流出,味道很夾,唔錯! 🎉驚喜的是原來店家跟餐還附送一客甜品(海鹽焦糖雪糕冬甩)🍩🍦 ,食到飽都忍唔住食曬! 剛炸起的冬甩還暖,入面仲有麻糬,外脆內軟! 配埋上層微咸帶甜的海鹽焦糖雪糕一齊食,每吃一口也是享受! 🤤只係呢個甜品已經令我會再去食☺☺😍 價錢每位約: $70-$100