復活假期去了菲律賓玩幾日,因在灣仔返工上班的第一日見街口掛了個易拉架,原來新開左間菲律賓菜餐廳,不如試下都好!在openrice發現完全未有食評,不過有張新開張$68燒雞優惠卷(點知原來晚市$88,雖然最後決定權在餐廳,但呢度openrice有點不清楚和誤導)。訂好檯準時到達,發現都有不少衣著光鮮的菲律賓人光顧,幸好我們不是唯一的香港人,還有不少人抱著試菜的心態到來。Menu很簡單3頁紙但全菲語,幸好剛去完菲律賓認得不少招牌菜,加上太子爺很用心解釋,點菜難度不大,但長此下去無中文都不是辦法,要整個英文+圖片的menu……看見隔離每檯都點了燒豬踭($135),比一般德國豬手還要大,看來是招牌菜呢!有兩種食法,可以乾吃(我選擇左)或是濕吃(淋上酸甜菠蘿汁)。上桌時香噴噴,炸得皮脆肉嫩,特別是豬皮真係非常脆,雖然熱氣但都忍不住食多幾塊(P.S. 豬皮是菲律賓熱門零食)!另一道招牌是秘製燒雞,特別想讚下呢個菲式燒雞($88),不太像香港食開的巴西/大陸肥雪雞,雞肉比較瘦不過一點都不鞋而且好滑!錦上添花係Garlic Rice,呢樣簡直係菲菜的精髓,好好味!兩道主菜都好夠份量,而且餐廳貫徹菲律賓

兩道主菜都好夠份量,而且餐廳貫徹菲律賓餐館模式,白飯是all you can eat免費的!你想吃幾多飯都得。不過,如果可以加少少錢任食Garlic Rice,我絕對願意的,因為Garlic Rice實在是太好味了。

另一樣奇怪的是餐廳是沒有drink menu的,所以我到埋單先知幾錢……Ordered了3杯芒果mango smoothies,一上檯覺得超細杯(得3/2杯滿),不過原來$14一杯,真係好抵飲。但感覺不太好,寧願大杯D收貴點感覺會開心些。
最後還點了個菲律賓著名甜品Halo Halo,都係menu無的更加無價錢($45)。因為menu無我一直估呢間餐廳究竟有無呢樣名菜呢?點知見隔離菲律賓食客有,所以好驚喜立即跟住order!整體都跟菲律賓的很相似,有齊蒸蛋、大樹菠蘿、蛋卷等,但最可惜的是用了芒果菠蘿Vanila三色雪糕取代招牌的芋頭雪糕,美中不足。這點我都有跟太子爺反應,也認同他說香港很難找到好味的香芋雪糕。
整體絕對覺得呢間餐廳充滿誠意和心機經營
,而且味道都好好,絕對會帶朋友來光顧,KEEP IT UP!唯一改善空間是餐牌要eater-friendly點,和drink及dessert價錢都要清楚標示一點。
題外話/補充資料: Openrice的優惠卷條文不清不楚,應該寫明$68是午餐價錢。
2013-04-12
  • 秘製燒雞