2022-06-29
相隔半年, 再一次到訪 ❥⧽𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐲 𝐁𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐮𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 ❥⧽, 餐廳最吸引嘅地方係可以 book 頭等機艙位, 一入門口, 職員就比咗張印有我個名嘅 boarding pass 我, 感覺好 exclusive 🥰 之後就去頭等機艙食飯咯。𓊈Welcome drink ✧ 甜酒𓊉訂咗頭等機艙位嘅人係會得到特別嘅 welcome drink 同appetizers㗎。杯 welcome drink 係藍色嘅甜酒嚟, 甜甜地, 唔重酒味, 好易入口。𓊈Appetizers ✧ 燒菠蘿 ✧ 菠蘿沙冰𓊉隻碟係一舊雲嚟㗎, 有種帶你上天空嘅感覺。新鮮嘅燒菠蘿, 酸酸甜甜咁, 好醒胃。菠蘿沙冰面層充滿椰奶, 飲完個人真係好清涼, 開曬胃咁迎接之後嘅菜式。𓊈香煎比目魚扒配秘製千層薯𓊉食物送上嘅時候, 職員會講解個主菜, 醬汁同配菜, 呢一part 我覺得好加分, 可以了解廚師嘅設計, 菜式嘅心思。比目魚煎得好嫩滑, 下面放咗千層薯, 係將一層層嘅薯仔片, 拎去高溫炸, 千層薯外脆內軟, 真係好驚喜, 配埋最面層用甜酒打嘅奶泡同最底層嘅蕃茄莎莎一齊食, 口感好豐富,
𓊈Welcome drink ✧ 甜酒𓊉
𓊈Appetizers ✧ 燒菠蘿 ✧ 菠蘿沙冰𓊉
𓊈香煎比目魚扒配秘製千層薯𓊉
食物送上嘅時候, 職員會講解個主菜, 醬汁同配菜, 呢一part 我覺得好加分, 可以了解廚師嘅設計, 菜式嘅心思。比目魚煎得好嫩滑, 下面放咗千層薯, 係將一層層嘅薯仔片, 拎去高溫炸, 千層薯外脆內軟, 真係好驚喜, 配埋最面層用甜酒打嘅奶泡同最底層嘅蕃茄莎莎一齊食, 口感好豐富, 真係好好味!
𓊈美國精選封門柳配香草蒜蓉牛油𓊉
呢個菜式有2個心思位, 廚師將封門柳其中一d 筋部改出嚟炸, 變咗一個小食, 食落脆卜卜, 用嚟餸酒好正! 封門柳煎得粉嫩, 肉質軟腍, 配埋飛機造型嘅香草蒜蓉牛油一齊食, 真心好好食!
𓊈馬拉魚蛋配自家制100萬度辣油𓊉
魚蛋以高溫炸過, 所以外層好煙韌, 裡面好軟熟。職員再三叮囑可以淺嘗d 辣油, 因為真係好辣, 如果唔夠可以再添加, 另外仲可以試吓放喺枱邊嘅辣粉。嘩, 真係好辣呀, 然而我只係蘸咗好少, 不過個辣味係好香嘅, 用嚟蘸魚蛋好好食!
𓊈秘製特濃朱古力磚 ✧ 雪糕 ✧ 焦糖飛機𓊉
個朱古力磚真係好濃, 類似 mousse 但又不盡相同, 配埋雪糕一齊食, 中和咗個甜度, 甜而不膩。
𓊈Green Island ✧ Paulaner beer𓊉
Green Island 有青瓜, 檸檬汁同薄荷葉, 好清新解渴。Paulaner 比較淡味, 容易入口, 都幾適合女仔飲。
✧✧ 頭等機艙位呢個體驗真係好好, feel 到自己與別不同咁🫣, 只要喺兩日前預訂就會有自己名嘅 boarding pass 㗎喇。餐廳嘅食物同嘢飲都好好, 可以感受到廚師嘅誠意, 而職員都好熱心友善, 真係好值得推介比大家嘅一間餐廳。