2021-04-10
最近興食素,所以周圍search下有咩好店,咁啱今日又經過西環,就黎左呢間吉祥草度試吓。佢嘅位置比較偏僻,真係唔特登搵都唔會見到呢間食店,雖然門面比較普通,但入到去感覺都幾舒服,有d似家庭小店❤️,最特別既係餐枱旁邊擺咗啲貨品,你可以一路食一路選購👍🏻而主廚亦好好人,經常向我哋介紹食品同創作意念,感覺好新鮮🥰🥰🥰 我地叫左:卡邦尼意粉有別於傳統既卡邦尼,主廚話冇用洋蔥、蒜頭同白酒煮,只係用左素煙鴨胸、蘑菇、 蛋同奶煮意粉。雖然係咁,但整個意粉不比普通西餐廳既輸蝕,素煙鴨胸真係好香鴨胸味,而且亦夠鹹。而醬汁好rich!好香奶味,味道一流!😋😋😋蛋包炒飯嚟到嘅時候第一個感覺係賣相一流!塊蛋皮好薄,睇得出廚師嘅功夫👍🏻包住入面嘅係咖喱炒飯,用咗啲雜菜粒同帶魚粒炒埋一齊,有另一番風味!最令人驚喜嘅係啲魚粒真係好有魚味,唔講以為係真魚!🥰🥰飲品方面叫咗玫瑰花茶同手工咖啡,特別要講下手工咖啡,因為主廚一路喺我哋面前親手沖,一路解釋咖啡嘅來歷!而咖啡味道亦好特別,飲落去有少少水果嘅酸味,入口甘甜❤️最重要嘅係原來餸菜入邊嘅大部份材料都可以喺舖頭入邊買到,所以食完如果鍾意嘅可以即刻買返屋企煮嚟食☺️☺️
卡邦尼意粉
蛋包炒飯