2024-06-03
朋友👩🏻🚀話有高質素美味西餐廳🍴因工作辛苦想獎勵吓自己食好嘢順便帶埋我一齊食😜,咁我就梗係樂意奉陪啦🤣我哋叫咗2個 9-COURSE DELUXE MENU,包括咗好多美食🤩;不過首先講吓賣相,呢度食物嘅擺盤真係靚靚🤩;而店員姐姐服務亦都好好每一道菜仲都會詳細介紹👍首先嚟「風乾蕃茄+香草+蒜蓉醬、黃梅牛油、芝士脆片、香草麵包」,全部都幾好味😋餐前小吃 Amuse bouche:兩塊薯片中間夾住龍蝦肉,上邊放有三文魚籽,好正😋夏季松露 / 西班牙52個月白毛豬火腿 / 金橘甘筍沙律 / 泰國姜 / 黑麥片 Autumn truffle / Spanish 52 months Bellota & Serrano ham / Citrus baby carrot salad / Thai ginger / Dark rye chips :52個月嘅 Jamón Serrano 唔係好鹹不過非常甘香,圍圈嗰塊 金橘甘筍片 出奇地美味😊吞拿魚芥末馬卡龍/ 夏威夷汁/ 黑魚子酸忌廉汁/ 香草沙律 Wasabi tuna poke macaron / Hawaiian dressing / Cav
吞拿魚芥末馬卡龍/ 夏威夷汁/ 黑魚子酸忌廉汁/ 香草沙律 Wasabi tuna poke macaron / Hawaiian dressing / Caviar sour cream / Herb salad:自家製馬卡龍 ,脆卜卜又輕身,唔係好甜,配輕輕漬過嘅吞拿魚粒,口感有趣仲幾好味🤩
香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/ 普羅旺斯黑松露/ 杏黃菌/黑皮雞樅菌 Creamy porcini soup / Morel consommé / Black truffle / Chanterelle / Black termite mushroom:有2種湯,廚師建議先飲「羊肚菌清湯」,好清甜😋;跟住飲「牛肝菌忌廉湯」,味道濃郁兼creamy😋;飲完湯仲有 杏黃菌/黑皮雞樅菌 可以食,黑皮雞樅菌 黑鼆鼆充滿 umami 🤩
牛油浸煮鮑魚及香炸杏脯蟹肉配黑魚子 Butter Poached Abalone & Deep Fried Apricot Crab Meat with Caviar:鮑魚肉質爽滑有牛油香,杏脯蟹肉 炸得香口好食😋
鵝肝凍/ 麝香啫喱 / 竹炭脆片/ 田園沙律 Foie gras terrine / Moscato jelly / Charcoal chips / Garden salad:Foie gras 非常香滑又 creamy,配埋 麝香啫喱 同 竹炭脆片 感覺清新啲唔會膩😋
熱情果雪葩/ 紅石榴泡沫 Passionfruit sorbet / Pomegranate foam:清新、清甜、冰凍、清洗味蕾🤩
慢煮伊比利亞黑毛豬 / 皇家加拿蘋果蓉 / 巴馬臣芝士脆條 / 黑菌濃牛肉燒汁 Slow cooked Iberico pork tenderloin / Royal Gala apple coulis / Grissini / Balsamic demi-glace:伊比利亞黑毛豬 肉質軟熟好豬味,配埋甜甜哋嘅蘋果蓉,食落更加香😋
慢煮波士頓龍蝦配黑魚子及松露帶子/ 嫩鮮菜及白酒藍青口牛油牛汁 Slow Poached Boston Lobster with Caviar & Truffles Scallop Pie, Baby Vegetable, Blue Mussel Beurre Blanc :龍蝦肉🦞鮮甜,帶子非常厚肉,又係好鮮甜,呢個超級好味😋
甜品 Dessert:有兩款甜品,兩款都好味,賣相又靚🤩
非常滿足嘅一餐,食完之後話俾朋友👩🏻🚀知我好似好耐之前曾經嚟過呢間餐廳🤣