2018-11-29
天氣轉涼,最岩就係打邊爐!但係我fd又怕熱氣,兩個人又唔叫得d咩,所以我就提議去食麻辣串串同火鍋粉。上次經過見呢間野門面好新又好sharp個名又得意, 已經諗定下次就試佢,今日凍凍地就岩哂。入到去真係好新淨同埋最緊要又好乾淨,再加埋佢有d貼心位,佢有個籃俾你放雜物,唔洗驚多人果時個袋唔知放邊,再加埋有個即用即棄口水肩,岩哂我呢d成日俾人話漏口既人,哈哈,同埋你知啦,應該個個人都有經驗知道d麻辣沖彈到係衫係好難洗得甩。再加埋一坐低,店員即刻介紹有咩好食同點叫就最岩。真係要俾十個like佢!其實香港唔係好多餐廳可以食呢d成都麻辣串,所以我地今次就揀左30串$128加一個火鍋粉$38 share! 先食佢d串,佢個名真係改得好,佢d串串真係唔好睇少,真係辣到爆汗,成餐食到雪雪聲。最推介魔芋,豆乾同牛肉。前兩個吸收哂d味無得講,牛肉唔會um, 聽店員介紹係牛扒切出黎。但係因為我本身唔係好食得辣,食到半路忍唔住問店員邊樣最解辣,佢推介左個冰粉,呢個我係大陸就聽得多,食就真係第一次。叫完佢勁快已經上到,唔知係咪知我唔等得haha。食完一舊又真係即時見效,解左勁多,仲要個味好味!佢係有d酒糟山渣餅同
最推介魔芋,豆乾同牛肉。前兩個吸收哂d味無得講,牛肉唔會um, 聽店員介紹係牛扒切出黎。但係因為我本身唔係好食得辣,食到半路忍唔住問店員邊樣最解辣,佢推介左個冰粉,呢個我係大陸就聽得多,食就真係第一次。叫完佢勁快已經上到,唔知係咪知我唔等得haha。食完一舊又真係即時見效,解左勁多,仲要個味好味!佢係有d酒糟山渣餅同提子乾係入面,就算唔係因為要解辣,我覺得呢個粉都係必嗌!
解完辣又可以繼續食,再食左個酸菜豬肚粉轉紅薯粉,見個價錢唔貴諗住份量唔會多,黎到驚喜份量絕對唔少,兩個女仔食d串串再share呢個粉係足夠既。呢個都唔錯,叫左豬骨底,再配埋d串串既辣係岩岩好。
見隔離枱叫左鹵豬手用個砵仔上好吸睛,下次黎食一定要試呢個。