難得同朋友嚟到觀塘,當然要食翻啲好西平衡一下先得😌 俾我搵到呢間日式小店😙,主打丼飯同湯咖喱,價錢唔算貴又多選擇!👍 環境好簡潔,店員都好有禮貌! 😚1. 🐮香蒜西冷丼 ($82)西冷即叫即燒,製作需時,要等大約15分鐘,上枱嘅時候已經覺得好吸引!😍 🐮大約七成熟,切件上,仲見到入面係微粉紅色,肉質粉嫩😋,有一兩件帶少少筋,用咗啲黑椒同香蒜調味,食落幾香,丼飯上面撒上燒汁,餸飯一流!😎 飯量如果男仔食的話,加多少少會好啲,女仔就一定夠食!😂每份定食都會跟配味噌湯或玄米茶,特別要讚下佢地嘅玄米茶,茶味好香濃,帶出炒過嘅米香,仲食到一粒粒炒過嘅玄米,又可以解膩!😌👍🐮牛舌湯咖哩定食🍛 ($72)有4件超厚切嘅牛舌!😍 食落幾腍又有口感,幾入味! 我第一次食湯咖哩,呢款味道同平時日式咖哩相似,微辣帶甜,十分惹味,可以餸好多飯!😜 湯咖哩入面仲有蓮藕、本菇、茄子、炸薯仔、紅蘿蔔,好足料!😙👍 3. 唐揚雞塊 ($16)大約有3件🐥,即叫即炸,熱辣辣,粉漿唔會過厚,肉質外脆內嫩滑,仲附送沙律醬點嚟食好夾!😍4. 照燒魷魚串 ($18)魷魚切件,塗咗少少燒汁串埋一齊燒,燒得幾香彈牙又唔乾,旁邊有啲

1. 🐮香蒜西冷丼 ($82)

香蒜西冷丼

玄米茶

🐮牛舌湯咖哩定食🍛 ($72)

牛舌湯咖哩定食

牛舌

3. 唐揚雞塊 ($16)

唐揚雞塊

4. 照燒魷魚串 ($18)

魷魚切件,塗咗少少燒汁串埋一齊燒,燒得幾香彈牙又唔乾,旁邊有啲沙律醬,可以一齊點嚟食,估唔到原來都好夾!😛
照燒魷魚串

5. 伯爵茶味Kikkoman豆乳 ($12)

唔知係咪食咗啲濃味嘅食物,所以感覺伯爵茶味不算太濃😂

伯爵茶味豆乳

2021-04-22