近排又想食下印度菜,之前去過重慶大廈覓食,知道嗰度嘅印度菜都好有水準,今次就去咗得獎嘅珍珠皇宮印度餐廳‍姊妹店食,去之前我已經book定枱,去到重慶大廈門口店員已經等緊我地,再帶我地上去餐廳,咁就怕搵唔到啦!👍🏻 餐廳裝修充滿印度風情,座位舒適,店員殷勤有禮,亦都好熱心介紹菜式比客人認識~1. 🐣牛油烤雞 ($108)呢個係必食菜式之一!😍 醬汁用了黃薑粉,小豆蔻莢,芫荽粉,印度混合香料和香葉烹調而成,再加上檸檬汁和乳酪,微辣中帶點奶香,但又唔會好似咖喱咁辣,吃起來不感肥膩,烤雞幾嫩滑又無骨!🤤 食呢個一定要配埋薄餅/白飯一齊食,超正!🤩2. 🐏瑪莎拉咖喱羊 ($118)咖喱的辣度會比牛油雞辣少少,辣度剛剛好,咖喱味道香濃,羊肉煮得好腍好入味,呢款咖喱都係好適合配埋薄餅/白飯一齊食!😋3. 🌮芝士薯仔三角煎餅Cheese Masala Dosa ($65)Dosa 是將米漿倒入平面的鍋子上,再用工具將米漿快速畫成薄薄的圓形,等米漿煎至金黃色時,再加入印度香料調味的薯蓉、芝士、洋蔥粒在裡面,最後將整個餅剷起成三角形,外面微微焦脆,入面熱騰騰的餡料,再搭配三款醬汁,包括有辣醬 (Samba

1. 🐣牛油烤雞 ($108)

2. 🐏瑪莎拉咖喱羊 ($118)

Dosa 是將米漿倒入平面的鍋子上,再用工具將米漿快速畫成薄薄的圓形,等米漿煎至金黃色時,再加入印度香料調味的薯蓉、芝士、洋蔥粒在裡面,最後將整個餅剷起成三角形,外面微微焦脆,入面熱騰騰的餡料,再搭配三款醬汁,包括有辣醬 (Sambar)、酸辣醬(Chutney)、豆瓣醬(Dal),可以俾大家點嚟食,就咁食唔點醬汁都唔錯㗎!😋👍🏻

4. 蒜蓉烤餅 ($28)

烤焗烤餅質地微微香脆又帶點煙靭,蒜蓉味香濃,配搭咖喱/牛油烤雞醬汁食,非常滋味!😍 我仲想叫多份嚟食!🤣

5. 蒸米糕 ($45)

有三件,用米漿整成,味道偏淡,口感好似蒸蛋糕,再搭配三款醬汁一齊食,包括有辣醬 (Sambar)、酸辣醬(Chutney)、豆瓣醬(Dal),我亦有個新食法,我鍾意點埋咖喱/牛油烤雞醬汁食!🤪 更加好味!😎

6. 🍓士多啤梨奶昔🍹 ($35)

奶昔以新鮮士多啤梨果肉、乳酪及鮮奶製成,甜度適中,味道甜中帶微微酸,飲完開胃又解辣,夏天飲真係清新又解渴!😍

2022-09-23
2 分鐘 (堂食)
  • 牛油烤雞
  • 蒜蓉烤餅