2022-06-27
同老友人少少兩個人👩🏻🤝👩🏼飲茶唔想去啲大集團大酒樓最啱就係揀啲小店幫襯🫖 疫情之前試過佢大埔嘅分店已經覺得食物唔錯,但地方就唔太舒服地下同啲枱都好油好「扇」🙈 但為咗番轉頭食佢嘅金牌炸芋角,今次嚟試埋佢嘅元朗分店😅 不過呢到雖然冇加一,但係有限時架🕑用膳時間只有1小時同埋冷氣唔太夠有啲熱🙈🥠金牌炸芋角 $18呢個其實真係必食之一,特別推界🤤 炸芋角喺香港已經買少見少唔喺間間食點心都會食到🥲 呢到只係$18 有兩粒大大粒,上枱時係熱辣辣勁酥脆😳 酥皮又唔會一咬成口油,中間嘅香芋餡好飽滿,仲有少少豬肉嘅咸香🐷,啖啖芋泥外脆內軟好好食🥹 🦀蟹子燒賣皇 $28雖然佢冇好似啲大酒樓咁有一大隻蝦🦐係面頭吸睛👀但佢個肉餡係包咗豬肉同蝦肉而成,面頭舖咗好多蟹子,私人推界一定要問佢哋拎辣椒油🌶 醮埋嚟食係勁夾勁好食,佢個辣椒油好香蝦米味好似xo 醬咁👍🏻辣勁十足之餘係好香,只係$28就有四粒抵食之選🤭🦐老馮鮮蝦餃 $30都係一籠4粒,唔係好大粒但勝在用料🤤咬開淡淡都係蝦肉,皮亦夠薄同軟糯🍖家鄉砵酒排骨 $26平時蒜香蒸排骨就食得多,第一次見砵酒蒸緊係要試吓😆 個人覺得幾出色,醃得超入味一啲雪味都冇
用膳時間只有1小時同埋冷氣唔太夠有啲熱🙈
🥠金牌炸芋角 $18
🦀蟹子燒賣皇 $28
🦐老馮鮮蝦餃 $30
🍖家鄉砵酒排骨 $26
平時蒜香蒸排骨就食得多,第一次見砵酒蒸緊係要試吓😆 個人覺得幾出色,醃得超入味一啲雪味都冇😌肉質夠軟淋又唔會太咸,仲有幾舊芋頭一齊蒸啲芋頭好粉好入味😍
🫔鮮蝦腐皮卷 $26
熱辣辣腐皮卷好香脆,蝦肉唔算好厚但係連埋腐皮一齊食又岩岩好唔會覺得太油膩
🥩蜜汁叉燒腸 $23
抵食三條好飽滿嘅叉燒餡,蜜汁味足🍯叉燒肉半肥瘦,而且個腸粉皮做得好好,好滑夠薄,個甜豉油甜味適中又唔會太咸😆