2024-07-01
波仔波仔一向喺香港人唔陌生嘅預製菜嘅品牌,喺兒時已經開始食佢哋,叮一叮就食得,最近喺荃灣開咗新嘅概念店,一店入面包羅萬有,種類亦好多,包括有叮叮飯、叮叮粉麵、糖水、點心、炸物同特飲等。呢間概念店算幾大,不過門口有一級,店員好樂意喺門口問我想食咩,佢就幫我執,打包外賣返屋企食,其他人都可以喺店入面叮完喺入面即刻食!1.咖哩牛腩飯$38(9.5/10)呢個咖哩牛腩飯份量都算多,牛腩肥瘦均勻,牛肉都有5舊,其他配料有4舊薯仔同4舊紅蘿蔔,咖哩汁好香濃,又唔會死辣,飯要讚一讚,飯唔係爛果隻,似珍珠米有趙口,叮完又唔會乾身好硬,好完美!2.乾炒牛河$32(8/10)呢個乾炒牛河有少少油同少少咸,牛肉片有7片同少少菜,份量都多!3.蓮藕肉餅蒸飯$29(9/10)呢個蓮藕肉餅蒸飯食到粒粒切碎嘅蓮藕,肉餅都算大塊,飯要讚一讚,飯唔係爛果隻,似珍珠米有趙口,叮完又唔會乾身好硬,好完美!4.UFO脆脆杯(有沙律+旋風薯角+日式香辣雞扒+香脆玉米雞塊)配水蜜桃柚子茉莉花茶$40(9/10)呢杯UFO脆脆杯上面有沙律、旋風薯角、日式香辣雞扒同香脆玉米雞塊,下面就係一杯水蜜桃柚子茉莉花茶,飲落飲到好多柚子肉,一
1.咖哩牛腩飯$38(9.5/10)
2.乾炒牛河$32(8/10)
3.蓮藕肉餅蒸飯$29(9/10)
呢杯UFO脆脆杯上面有沙律、旋風薯角、日式香辣雞扒同香脆玉米雞塊,下面就係一杯水蜜桃柚子茉莉花茶,飲落飲到好多柚子肉,一杯單叫都要$28,好抵食同飲!
5.珍珠雞(2隻)$15(9.5/10)
$15有兩隻珍珠雞真係好抵食,入面有雞肉、冬菇同少少咸蛋,叮完熱辣辣,好有茶樓水準!
6.魚籽豬肉燒賣$28(9.5/10)
呢個魚籽豬肉燒賣一共有6大粒燒賣,粒粒都好飽滿,食落滿口豬肉同好彈牙,真係好好食!
7.椰汁紫米露(大杯)$21(9.5/10)
呢個椰汁紫米露糖水真係好大杯,雪凍食只係略為少少甜,成杯糖水好濃稠,椰汁味唔會太濃,黑糯米都多,好好飲!
2人總共價錢$203
個人口味總評分:9.14/10
@eateast.hk
地址:荃灣兆和街2-4A號周氏大廈地下4-A號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#波仔 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong