2017-04-08
起初都是隨便找附近的cafe,樓上咖啡室吸引之處就是價錢。這裡的晚餐套餐份量大大,還加少少錢就可配搭小食及甜品,保證男女都飽飽。店內有幾張大枱,都很闊落舒適,兩面的玻璃幕牆很有氣氛,周邊梳化有大量minions同其他公仔cushion,很有家的感覺。更有boardgame玩,今日我同朋友倆人來,仲發現有兒時玩意,仲有青春hea爆的時光。先上南瓜餐湯,質感雖稀薄,但都好順滑,南瓜味幾突出,仲有黑椒的辣味刺激,飲完暖暖地又開胃。越式炸蟹餅 ,小食加$20,份量真係堅多,好抵食。即叫即炸的,夠熱辣辣,脹卜卜啖啖肉,彈牙香口小食,配甜酸醬一流。美式炸薯條 ,小食加$20,估唔到食店很大方,薯條也是滿滿一盤,而且是粗波浪薯條,兒時放學去小食鋪買來食的味道,微脆不油膩,充滿薯蓉。士多啤梨奶昔 ,套餐加$13,奶味濃郁加上香甜士多啤梨果醬味,冰凍滑溜易入口,呢幾日悶熱天氣最岩飲。焦糖朱古力加珍珠,套餐加$6,珍珠做得麻麻地,偏硬較難咬。朱古力味也較稀及淡味,如果加cream或雪糕會更好。烤雞肉磨菇闊條麵 $85,無想過超大碟,男仔一定喜歡,同屋企煮的份量一樣滿足,一定夠飽肚。雖然份量多,但廚師不馬虎
雞肉用雞排切件,煎得皮香肉嫩,再跟闊條麵同煮,由於闊麵粗身,有咬感之餘,吸汁力強,更加好味。
另一個玩法是全部玻子放在中間,也用跳法,沒收經跳過的波子,最後最多玻子就贏。
最後當然係較老既我贏左。 其次就係較多人熟識的「UNO」,係青春時期,同期同學hea爆除左唱k lunch,就是玩這類遊戲,用少少腦加反應。最後只得一張牌時,記住嗌 「UNO」。
豆腐芝士蛋糕 ,套餐加$15,賣相很吸引,輕盈質應,芝士味與豆腐味平衡,甜度不高,食完無負擔,必食甜品。