​ P小姐住喺長沙灣,約佢出嚟食飯又嫌車費貴,唯有去佢附近食飯。 知道附近新開左一間放題餐廳,價錢就同旺角嗰啲唔算差太遠, 都係接近$200一位左右。 去到人唔算少,感覺上應該唔會中伏。 但係就唔知點解食評好似一般⋯??? 原來係Facebook Like and share就可以選擇全單八五折優惠,日本皇帝蟹腳或者一板海膽,咁我就選擇左海膽因為真係一段時間冇食啦!XD 不過如果講吸引性梗係八五折最吸引既。比想像中鮮甜得多,食完好似都係覺得食海膽抵D! 先食下必食刺身 三文魚、油金魚、赤蝦、甜蝦、馬刀貝、榮螺、玉子 分量同落單嘅份量一模一樣,樣子唔錯,三文魚夠晒肥美,赤蝦(?) 都幾爽口,鮮蝦味十足!甜蝦雖然唔係好甜,不過勝在夠新鮮。 榮螺都比想像中更加鮮甜,爽口又彈牙! 仲有三文魚壽司、刺身船、鰻魚壽司、蟹子壽司、黑松露鯛魚壽司 三文魚嘅紋理分布平均,雖然唔係厚切但係刺身同埋飯嘅比例適中。 刺身船就比較特別,出面係一層甜甜地嘅豆卜皮, 上面就有一隻甜蝦,魚碎和蟹子沙律。 蟹子壽司都特別爽口,超真實。 除咗飲品係自助形式,也有一些食物是自助取。 係自助吧枱我哋就拎咗清酒

知道附近新開左一間放題餐廳,價錢就同旺角嗰啲唔算差太遠,

都係接近$200一位左右。

去到人唔算少,感覺上應該唔會中伏。

但係就唔知點解食評好似一般⋯???

先食下必食刺身

三文魚、油金魚、赤蝦、甜蝦、馬刀貝、榮螺、玉子

都幾爽口,鮮蝦味十足!甜蝦雖然唔係好甜,不過勝在夠新鮮。

榮螺都比想像中更加鮮甜,爽口又彈牙!

仲有三文魚壽司刺身船、鰻魚壽司、蟹子壽司、黑松露鯛魚壽司

刺身船就比較特別,出面係一層甜甜地嘅豆卜皮,

上面就有一隻甜蝦,魚碎和蟹子沙律。

蟹子壽司都特別爽口,超真實。

除咗飲品係自助形式,也有一些食物是自助取。

係自助吧枱我哋就拎咗清酒煮蜆同埋松露牛油粟米,

清酒煮蜆啲蜆大大粒而且冇沙,不過就冇咩酒味。

松露牛油粟米嘅松露味遮蓋了牛油味,作為一個幾新潮嘅配搭。

飲品方面選擇都有好多,連酒都有,

可惜今晚有其他野做真係唔可以選擇酒。

飲品櫃溫度比較凍,我哋想健康所以要求店員室溫的飲品同樣OK。

炸魷魚、風沙雞翼

炸魷魚調味適中外口感又夠彈性,脆卜卜。

雞翼就比較細隻,有少少蒜蓉味,唔肥美但係可以食多幾隻。

天婦羅虎蝦、秋葵、南瓜、翠玉瓜、冬菇

最令人覺得特別的就是天婦羅,一般放題都係粗製濫造,

見到佢天婦羅炸蝦有板有眼,外皮香脆絕不假手于人,其他天婦羅炸物都表現出色。
鹽燒玻璃豬、雞髀菇、燒菠蘿

玻璃豬原來一片一串,肉質入味。

雞髀菇和菠蘿在燒完之後依然保持應有水份,

由於份量較少,如唔夠喉絕對要Encore。

日式焗蠔、蒜蓉焗帆立貝

帆立貝細細粒,同蒜蓉都幾夾。

焗蠔帶點腥鮮,而且有肉地,味道不錯。

甜品櫃自取可惜因為今晚要趕住去練歌,反正食到飽飽又滿意下次有機會再食返甜品夢啦~

東京一番

長沙灣青山道156-162號永基商業大廈1樓