2014-01-17
之前亦有寫過這店的义燒, 所以這晚跟太座到上址不點义燒, 反而試咗一些其他燒味, 由於之後十點有波要打, 不能吃飯所以叫咗一個鴨脾瀨粉$39, 一個淨瀨粉$17同一個單叫的例的燒腩仔$67,*瀨粉個湯口味過咸, 尤其是第一口飲落感覺似淡鹽水,瀨粉似是預先焯過的, 所以口感少少粉粉的!**燒腩仔唔知點解又被淋上了少少燒汁, why? ? 點解這些茶餐廳式的燒腩仔就一定會淋燒汁上去的呢? 酒樓又唔興咁做, 同樣都係”燒腩仔”! 好彩今次只是放了少少, 未致令豬皮淋晒, 格肥格瘦就真的剛剛好, 令人無法將那簿簿的肥羔咬去, 旁邊還有幾條小棠菜添!鴨脾則同瀨粉分開上, 鴨皮說不上脆, 鴨脾肉亦沒有過份的淋, 隻脾都有番咁上下大隻,淨瀨粉有生菜送,算係咁啦!
* 瀨粉個湯口味過咸, 尤其是第一口飲落感覺似淡鹽水,瀨粉似是預先焯過的, 所以口感少少粉粉的!
** 燒腩仔唔知點解又被淋上了少少燒汁, why? ? 點解這些茶餐廳式的燒腩仔就一定會淋燒汁上去的呢? 酒樓又唔興咁做, 同樣都係”燒腩仔”! 好彩今次只是放了少少, 未致令豬皮淋晒, 格肥格瘦就真的剛剛好, 令人無法將那簿簿的肥羔咬去, 旁邊還有幾條小棠菜添! 鴨脾則同瀨粉分開上, 鴨皮說不上脆, 鴨脾肉亦沒有過份的淋, 隻脾都有番咁上下大隻, 淨瀨粉有生菜送,算係咁啦!
題外話/補充資料:
座位太窄, 即使不是太高大的我們也覺得座入卡座有點大人坐細路哥枱櫈咁!