2021-11-01
天氣涼咗凍咗,終於有啲秋冬天氣嘅感覺喇!見天氣涼浸浸,最好就係食啲辣嘢暖吓身啦!加上天氣凍冰冰,所以都唔想去得太遠,嚟到屋企附近,位於天后新開嘅一間川菜料理:見見面。手撕包菜川菜真係咩菜色都會加啲辣椒,就連蔬菜都唔少得。不過,我哋就覺得菜係特別吸辣,所以只係叫咗少辣。呢碟手撕包菜唔算太辣,少少麻,但就非常香。加上菜爽脆清甜,非常有層次。口水雞(半隻)份量十足,上面放有花生同蔥花,令口水雞嘅味道大大提升。雞件滑身。唔會太肥,辣度方面麻香較重。最正係雞肉勁掛汁,夠晒惹味。水煮牛肉除咗口水系列,水煮系列同樣係川菜嘅必然選擇。牛肉份量非常多,肉質嫩滑。索晒辣汁非常刺激。但講到最正當然係水煮牛肉入面嘅薯粉啦!四川回鍋肉講到川菜嘅經典,當然唔少得回鍋肉啦!呢碟回鍋肉唔算辣,豬肉一層肥一層瘦,邪惡得嚟又好入味。但講到每次食川式回鍋肉,最搶手一定係索咗辣汁嘅豆腐乾,好好味。四川擔擔麵 麵條幼細,湯入面仲有豬肉碎同蔥花。湯底完全唔辣,但就有濃郁嘅花生醬香味,掛湯又香濃。
手撕包菜
口水雞(半隻)