2022-09-24
適逢朋友生日當然揀間好啲嘅餐廳✨朋友住新界區唔想特別出城😂所以我揀咗喺元朗區幾出名既壽司源(其實我自己都想試好耐啦)🤭平日既夜晚餐廳比較寧靜,裝修以「木」色為主,感覺特別好舒服😌我同朋友都好喜歡可以靜靜咁Enjoy一下❣️🥢廚師發辦$1280:漬物:醬油漬牛蒡、醬油漬蒜頭、Wasabi淮山~每樣都好清新,用來清清味蕾一流。前菜:烤栗子、富有柿配明太子花竹蝦、鰻魚~賣相好精緻,配合食材都好特別✨🌰烤栗子很甜,花竹蝦彈牙,鰻魚表燒到有一種焦香感,外脆內嫩!刺身三種:1)北海道根室帆立貝(右下)厚肉大粒,味道鮮甜又帶一分爽脆感!2)北寄貝(左下)口感爽實,配豉油青檸汁wasabi可以令味道更提鮮更突出!3)鰹魚(上)色澤濃郁暗紅色,原來香味及鮮味都幾明顯!口感綿密,滑身;上面還分別配搭了辣椒蘿蔔蓉/薑蓉/芥末!壽司九款:1)伊佐木:用了紫蘇葉花粒做點綴✨6-9月喺盛產期,肉質鮮甜彈牙,加了酸汁味道很夾!2)梭子魚:輕輕燒過加埋白芝麻入口更香。3)石門貝:師傅拍一拍即刻收縮,當做期特別鮮甜!4)油甘魚:重油份,肉質爽口。5)銀鱈魚:燒過後有少少奶香味,上面放辣椒調味好特別。6)秋刀魚:師傳話喺7
🥢廚師發辦$1280:
刺身三種:
壽司九款:
2)梭子魚:輕輕燒過加埋白芝麻入口更香。
3)石門貝:師傅拍一拍即刻收縮,當做期特別鮮甜!
4)油甘魚:重油份,肉質爽口。
5)銀鱈魚:燒過後有少少奶香味,上面放辣椒調味好特別。
6)秋刀魚:師傳話喺7分肥,有豐厚油脂,上面放了薑蔥一齊食顯得更濃味。
7)縞蝦:口感嫩滑而充滿彈性,加了蝦膏及蝦子很鮮甜。
8)中拖羅:切了三塊一齊食口感滿足,入口有少少溶化感✨
9)赤身:肉質較實,有咬口,好重魚香味。
和食二種:
1)松葉蟹:肉質幾軟滑、味道鮮味,而蟹膏香濃,上面仲放了我最愛嘅三文魚子❣️
2)斑馬賴尿蝦:好特別嘅一款,咬落好鬆脆,中間用蝦膏做到有流心效果!
手卷:
用海膽、吞拿魚蓉及三文魚子合成,三文魚子有少少酒香味😳材料豐富,每咬一口都好鮮味,超滿足。
小川海膽:來自日本北海道,色澤鮮黃外形乾身,飽滿挺身✨口味非常鮮味美味😋
味噌湯
甜品: