2021-12-12
友人去觀塘跳舞,話約埋我,之後再食埋晚飯,仲話今年都未開爐,是時候啦!唔……跳舞就……唔好預我,去打邊爐就好樂意,真係成日掛住食。她揀了一個新店,門面光鮮,大型的玻璃窗,可清楚看到內裏的環境。內裏光猛新淨,長方形格局,地方都幾大,靠牆設有一排排舒適的沙發座,還有幾張闊落的卡座和多張二至四人枱,可容納不少客人,亦坐得挺舒適。最吸引我是牆上的竉物牆紙,好可愛呀! 仲提醒大家要好好愛惜和愛護牠們,難道店主是愛竉物之人? 看看貼在門口的餐牌,冇限時火鍋!! 正!! 咁就唔駛擔心究竟食嘢好?還是傾計好? 有兩個套餐供應,分別是為食套餐(成人$268)和豪食套餐(成人$338),如果再想追加牛肉或刺身,就可以特惠添加。既然難得一聚,一於食好啲,就揀後者。豪食套餐(成人$338+10%)非常豐富,有任點小食六款、前菜五點刺身盛合、時令燉湯、二選一頭盤、火鍋盛宴、是日6-8款豪食海鮮拼盤、8款豪食牛肉拼盤、我不是配角、田園自助吧和任飲非酒精飲品。有一個小規則,就是要按次序點菜,唔可以點返轉頭呀!在未下單前, 先走去大雪櫃取飲品, 有各式汽水、韓式飲品、凍茶、涼茶等等,取了一支酸酸甜甜的山楂蘋果美顏茶,
吱吱喳喳立刻開動,每件雞均連帶着黃油雞皮,肉質之間亦夾雜着少少黃油脂肪,滑溜且肥美,而近骨的部份,就更加嫩滑,而且烹調入味,味道香辣,好吃!別忘記仲有索晒汁的紫洋蔥和芫茜,都好好味。
****************************** 雞鍋吃得七七八八,是時候換上 火鍋盛宴。有4款火鍋湯底,食完辣雞煲當然要下下火,就揀黃金皮蛋芫茜湯啦! 趁還未滾起,先去準備醬料,有芫茜、蔥花、指天椒、炸蒜、蒜茸和豉油,我就差不多樣樣加齊。
**************************
**************************
************************** 再來我不是配角,上了一板五片的鹿兒島茶美豚, 片片薄切得透底,鮮紅亮澤,挺新鮮。肉中夾雜着一層層肥膏,看起來有點肥膩,但經涮後,吃起來並不覺油膩,而肉質相當腍嫩,肉味香,好吃!
*************************** 吃了咁多肉,當然要吃返啲蔬菜。出發去田園自助吧,擺放得整整齊齊,除了有雜錦蔬菜盆之外,還有不同的菇菌、鮮腐竹、蓮藕片、粟米、炸芋條等等,大部份都好新鮮。當中較喜歡是清甜多汁的粟米、滿有豆香的鮮腐竹和翠綠爽嫩的油麥菜。
*****************************
----------------------------
12月還是入秋? 無錯! 二十多度都不覺得是冬天,但此刻才是入秋第一煲,真係有啲遲,嚟緊要食多幾煲,跟家人、朋友圍埋一齊煲,慢慢傾慢慢食,就是簡單的快樂。