2021-02-14
牛年吉祥🎏農曆新年🧨係一個很有氣氛的節日🧧只可惜今年疫情未過,家族的團拜都取消了,唯有自己屋企人搵節目,戲院未開🎭咁都離不開食、食、食了😋.灣仔♦️君悅酒店Grand Cafe ♦️係我食自助餐三甲之選的其中一間🏆由於疫情關係,自助晚餐暫時停咗,但換來平時沒有的自助午餐(佢哋一向只做自助早餐和自助晚餐),中午係做散餐的。今次只做年初一、二、三,幸好我book 到,好開心,$698+10% 以佢哋嘅質素,真係超值👍🏻👍🏻👍🏻.自助餐款式甚多:🥢熱盤有我最鍾意嘅炒龍蝦🦞鵝肝多士、燒大蝦、燒蠔🦪燒牛柳、炒牛柳粒、炒蝦球🍤蒸元貝、燒元蹄、海南雞飯🐔炸天婦羅、乳豬🐷义燒、蒸蟹鉗、蒸大蝦、咖哩食品、即煮湯粉麵🍜🥢冷盤有長腳蟹、大蝦、青口、蟹鉗、蜆、煙三文魚🥢沙律有三款🥗如水牛芝士沙律、薯仔蛋沙律、凱散沙律🌽🥢芝士區有多款芝士。火腿有三款,其中西班牙黑毛豬超好味🥩🥢日式區🍥有六款刺身包括帶子、三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、尤魚,另外還有什錦魚生飯和三款卷物🍣🥢甜品亦精彩🍰芝士餅、朱古力蛋糕、絲絨蛋糕、綠茶紅豆蛋糕、拿破崙、有芒果布甸🍮朱古力慕絲、椰汁糕、香橙糕、桂花糕、蛋撻、笑口組等,仲有八款雪糕🍦🍧🍨
自助餐款式甚多:
🥢冷盤有長腳蟹、大蝦、青口、蟹鉗、蜆、煙三文魚
🥢沙律有三款🥗如水牛芝士沙律、薯仔蛋沙律、凱散沙律🌽
🥢芝士區有多款芝士。火腿有三款,其中西班牙黑毛豬超好味🥩
🥢除咗包一杯餐飲 ,另外仲有一個凍飲區,提供兩款自助飲品🍹🍷🥃
如果你以為得上面呢啲野食,咁就錯喇😝因為這些只是靠我記憶寫返出嚟,其實有啲已經唔記得咗,因為我冇能力每樣食一件😅
款式多都要好食先得,我可以話比你聽,真心好食😻其中我推薦肉質厚、味道好的炒龍蝦、超滑嘅海南雞、脆卜卜也非常夠味嘅乳豬、鵝肝很正但多士唔脆、冇渣嘅炒牛柳粒、芒果布甸、拿破崙、椰汁糕、奶茶味雪糕✌️
同場加映醒獅表演🧚♂️好有新年氣氛,呢個自助餐食得好開心、滿足🈵真係新一年嘅一個好開始🎀
最後我想比個like 👍🏻比❇️切乳豬那位伯伯❇️我見佢工作好有heart, 每次比乳豬比客人都講一句賀年祝福㊗️我拿左兩次,佢祝我「青春常註」和「萬事如意」,真係好感動,希望公司都可以重視呢啲咁有質素嘅員工👏🏼👏🏼👏🏼