2023-01-04
點樣食推介✨⭐️內臟主題⭐️⭐️中環北意大利菜⭐️🤸🏻Testina 地址:中環擺花街8號3樓🍖餐包 free (7.5/10)之前係米芝蓮推介見到依間新餐廳而慕名bk嘅,連聖誕熱門日子都輕鬆bk到🤣(唔記得朋友/女朋友生日,臨時想食fine dine都可以揀依間🫢),入到餐廳覺得好熟悉,都係好公式化嘅fine dine,search返原來係營致會館同whey同一個集團🤨,佢地枱與枱之間嘅距離都唔係太理想😂,依個價位唔應該咁逼gip,聽到隔離枱講咩其實有d尷尬食fine dine最緊要就係佢d包同點d高級有果香橄欖油/醋🤨,麵包籃有切片sour dough,食落正正常常,仲有特別粗嘅grissini,幼d好食d🤣,仲有幾鬆軟嘅focaccia,男朋友幾鍾意食,我還好~Filtered Sparkling /Still Water要收$36一位🍖Lingua Tonnata $288 (7.8/10)係當晚最好食嘅一道菜,平時食開係小牛肉片配吞拿魚蛋黃醬,testina就用左薄牛舌片嘅配搭,d牛舌好嫩!好重牛味🐮,唔錯唔錯🫶🏻🍖Trippa Fritta $198 (7.5/10)見到d食評話依
⭐️內臟主題⭐️
⭐️中環北意大利菜⭐️
🤸🏻
Testina
地址:中環擺花街8號3樓
🍖餐包 free (7.5/10)
🍖Lingua Tonnata $288 (7.8/10)
🍖Trippa Fritta $198 (7.5/10)
見到d食評話依個炸牛肚好好食,佢的確做到唔油膩好酥脆仲要冇內臟味,但就係炸金錢肚+鹽+rosemary,好難好食到飛天
🍖Octopus Cavatelli $288 (8/10)
淨係嗌左一個意粉,廚師好貼心咁幫我地預先分左二人份,Cavatelli勁彈牙,加左茴香口嘅番茄海鮮sauce好啱我胃口,八爪魚又唔會韌,好味道!!
🍖Testina Pig’s Head $298 (7.2/10)
豬頭肉真係第一次食(⊙ω⊙),油膩值係100%,放落口好似成斤油係你口度爆開咁😂,口感係幾好,係外脆內軟嘅,鍾意豬油嘅可以食,但怕油膩嘅人最好避開
🍖Charcoal Grilled Bone Marrow $188 (7.2/10)
佢又配左sour dough…不過係烤過,同埋有一細兜沙律仔解膩,牛骨髓嘅面頭烤得好脆,牛油勁香(唔知點解我食牛油又接受到😂,豬油就搞唔掂)
🍖Hazelnut Cake $148 (7/10)
又係見到d食評話好食嗌嘅…其實口感係普通海綿蛋糕,有d hazelnut本人同佢d汁,汁唔係好夠,食到最尾有d乾,如果有球雪糕會開心d
🍖Applejack’s Free $98 (7.8/10)
佢依杯青蘋果綠茶mocktail幾好飲,好順口
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻♀🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️ (滿分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
人均:$1000
服務:9/10
係試一次就夠嘅fine dine🙌🏻,環境舒適度唔係好合格😛,但服務的確係好嘅