2022-06-13
.📍Big Grains Bakery 品殼📍#饅頭去荃灣 #饅頭食在家中 #饅頭食台灣菜 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣ 蒜香墨汁比高 ($23)呢個係一個Size偏大但非爆餡Bagel,按道理就應該更可以一次過滿足到感受Bagel口感同餡料多層次味道。包體被墨汁染黑,搶鏡又帶有光澤,質感上係柔軟中帶少少嚼口,回彈力基本上都合格,但煙韌程度唔符合我對bagel嘅要求,味道上易係想像中咁冇墨魚味道,食落冇咩太大驚喜。餡料方面,蒜香牛油同香草嘅香味頗突出但唔會過於霸道,同cream cheese嘅配搭十分平衡,唔會太油膩,確實唔錯。但差唔多有四分之一部bagel係齋得麵包,呢點令小編有啲失望。◾包體:3.3/5◾內在餡料:3.7/5◾評分:7.0/10------------------------------2️⃣ 宇治納言比高 ($24)呢個bagel餡料相對豐滿,包體口感同上述大同小異,零抹茶味,基本上被紅豆甜味蓋過曬;紅豆餡係粒粒紅豆帶少少豆蓉,煮得ok夠軟, 麻薯份量都慷慨,口感黏懦,整體味道冇話好驚艷。◾包體:3.2/5◾內在餡料:3.
1️⃣ 蒜香墨汁比高 ($23)
◾包體:3.3/5
◾內在餡料:3.7/5
◾評分:7.0/10
2️⃣ 宇治納言比高 ($24)
◾包體:3.2/5
◾內在餡料:3.6/5