2023-05-03
餐廳外掛住五顏六色嘅燈籠,好似天燈一樣 ,好有去咗台灣嘅感覺。 內裡座位舒適, 以木櫈同埋軟皮卡位為主,唔會話好窄, 啱哂想一路傾計一路食嘢嘅人。本來諗住黎試下原隻古早味菠蘿,黎到先知道換左新餐單,一於試下新嘢啦。我同朋友各點咗一個一人套餐, 套餐可以自選一款主食 ,搭一杯飲品,仲附送一款當日指定嘅甜品,幾抵食。我點咗個三杯雞便當, 便當用餐盆載住,包含一個滷肉飯,三杯雞,同埋青瓜木耳酸蘿蔔三款小食。 肥美嘅豬肉切成絲,炒成糖色, 經過鹵煮之後, 配上醬汁淋喺飯上面,送飯超香口。 三杯雞加入咗原粒蒜頭 ,辣椒切段同埋薑片爆香,非常惹味。 雞肉入口嫩滑,堪稱白飯殺手, 送飯一流。豆醬蒸比目魚魚肉結實,入口嫰滑,煮得啱啱, 配上豆醬更能帶出魚嘅鮮味, 餐廳重加咗條菜心畀我添 🤣六合招牌鮮果茶原先以為果茶會係偏酸嘅 ,飲落微甜好易入口。抹茶拿鐵抹茶拿鐵勝在唔甜,茶味好出。 啱曬我呢啲怕甜嘅人。鹵雞翼雞翼一客5隻, 佢嘅鹵水有少少似茶葉蛋咁帶有藥材味, 食落入味唔油膩。
豆醬蒸比目魚
六合招牌鮮果茶
原先以為果茶會係偏酸嘅 ,飲落微甜好易入口。
抹茶拿鐵
抹茶拿鐵勝在唔甜,茶味好出。 啱曬我呢啲怕甜嘅人。
鹵雞翼