2023-09-05 85 瀏覽
成日覺得要喺沙田區搵食,來來去去都離唔開新城市廣場。今晚同個沙田街坊朋友食飯,佢就介紹啱啱轉型嘅 2+2 Cafe & Bar。呢間以前係做自助餐,原來最近帝都酒店全面翻新,2+2 Cafe & Bar 都全面革新餐牌,將摩登元素融入於歐陸菜式之中,今晚都食咗幾多特式菜。一開始叫兩杯cocktail試下先,包括有 "2+2 Signature" 同 "Gulfstream",前者有Bombay Sapphire Dry Gin, Campari, St Germen Elderflower Liqueur, Sparkling Wine,而後者就有Wodka Vodka, Grème de Peach, Pineapple Juice, Grapefruit Juice, Blue Curacao,兩款都好啱夏天飲。食物方面,首先嚟個海鮮拼盤,內容都幾豐富,有波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦,仲有唔同嘅醬汁,包括鮮辣根汁、辣根茄汁、青檸欖油、泰式酸辣汁、香辣蛋黃醬、南美香辣醋青醬,不過價錢都唔算好平。跟住我哋繼續食得豪少少,叫個火焰龍蝦干邑濃湯,每碗湯配1/2隻新鮮龍蝦,加

跟住我哋繼續食得豪少少,叫個火焰龍蝦干邑濃湯,每碗湯配1/2隻新鮮龍蝦,加上個湯底嘅濃濃干邑香味,印象深刻。

友人叫黑松露泡沫野菌湯其實都唔錯,菇菌嘅豐郁配上忌廉嘅香滑,好似cappuccino咁。

跟住我哋叫咗份鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵,特別欣賞呢度嘅pasta應該係自家製,口感彈牙,份量好大碟。

友人知道我最鍾意食魚,特別為我安排火焰海鹽焗原條海鱸魚,好似泰國餐廳食到個種做法,全條魚用粗鹽覆蓋,好入味。

另一個main course我哋叫咗鹿兒島A4厚燒和牛肉眼配烤虎蝦,塊和牛扒真係唔講得笑,好厚切,入口啖啖油香,不過食完成塊係會覺得有啲油膩。

係時候食甜品,我覺得呢度嘅甜品算係幾出色,分別係榛子軟糕、心太軟配雲尼拿雪糕,同埋Tiramisu Truffle,我個人最鍾意食朱古力,所以最欣賞心太軟。

今餐充滿驚喜,可以推薦俾其他落沙田搵食嘅朋友仔。