2019-04-24
長假期後返工返學咁辛苦,決定找一間高檔餐廳消解疲勞。先說結論吧!真的選得太對了!大約7點入座,當時還沒有太多人(後來可是座無虛席)。有獨立梳發位,感覺超舒適超羨慕!店內燈光柔和,等上菜時可以滑下手機XD。Spotlight位恰到好處,可為美味菜式拍下清晰相片。前菜里斯本沙律,用料豐富,有火腿、無花果乾、杏脯;酸甜咸香;好多口感同味道,夠曬開胃。好味之餘色彩繽紛嘅賣相都同樣優秀,色香味俱全。 兩道風味小食之後到第一道主食:葡式洋蔥胡椒蝦。每隻蝦都有成支羹咁長,份量十足爽口彈牙。可以留意到蝦殼從中間切開,唔止方便入味,仲剔走黑腸,相當細心!胡椒汁非常惹味,但控製得宜唔會攻鼻,輕口味嘅人都可以食。蝦嘅下面仲有大量軟淋淋入曬味嘅洋蔥,飽肚得黎又健康。白缽燴雞。有淡淡嘅酒香令各種味道更突出,除左兩大舊雞,仲有大量沾滿醬汁嘅蔬菜。仲附送一籃麵包點醬汁食,非常體貼,亦睇得出廚師係珍惜食物同注重營養均衡。結果我地當然係食到汁都冇乜剩啦XD不得不再提呢間餐廳真係份量十足,每道主菜都跟足夠嘅配菜或者飯。呢道乳豬皮脆肉嫩(基本上同中式好相似),隔離嘅飯係一個炒飯,每啖都有芳香,而且飯粒煙韌。親切嘅店長仲推薦
兩道風味小食之後到第一道主食:葡式洋蔥胡椒蝦。每隻蝦都有成支羹咁長,份量十足爽口彈牙。 可以留意到蝦殼從中間切開,唔止方便入味,仲剔走黑腸,相當細心!胡椒汁非常惹味,但控製得宜唔會攻鼻,輕口味嘅人都可以食。蝦嘅下面仲有大量軟淋淋入曬味嘅洋蔥,飽肚得黎又健康。
白缽燴雞。有淡淡嘅酒香令各種味道更突出,除左兩大舊雞,仲有大量沾滿醬汁嘅蔬菜。仲附送一籃麵包點醬汁食,非常體貼,亦睇得出 廚師係珍惜食物同注重營養均衡。結果我地當然係食到汁都冇乜剩啦XD
親切嘅店長仲推薦我地試試佢地嘅特色甜品+乾冰。睇到隔離枱人客玩得非常開心,可以瘋狂打卡,當然唔錯過。可惜Po唔到片上黎,想見識嘅朋友就親自去試下啦!值得推薦度6/5粒星!