2020-11-08
呢間係九龍灣德福廣場新開既Muji除咗係全港最大,亦都係全港唯一一間設有冷凍櫃嘅Muji,而且仲好似超級市場咁有齊新鮮蔬果counter,仲可以係專櫃揀唔同既日本米同茶葉,行一轉已經可以買齊衣食住行既用品,好方便。呢度既Cafe&Meal Muji同其他分店一樣都係主打三/四品料理,可以係唔同熱盤同冷盤揀,另外仲有多款布甸、蛋糕同芭菲。 四品料理每人有2款冷盤同2款熱盤揀,冷盤分別揀咗北海道粟米厚燒玉子、芝麻醬拌菠菜冬菇、西柚帶子沙律同火箭菜牛肉沙律,而熱盤就揀咗黑醋醬豚肉、蔬菜素肉卷、北海道粟米蝦丸子同黑木耳醬烤茄子。食物都係貫徹Muji風,口味比較清淡,調味唔重,尤其玉子燒味道欠奉,不過蝦丸子、芝麻菠菜比較推薦,整體好有住家菜、健健康康既感覺。 白芝麻布甸呢度有唔少甜品款式可以選擇,呢度可以睇住甜品櫃慢慢揀。今次就試咗比較少見既白芝麻布甸,order之後先會淋上焦糖醬係面頭。布甸食落好軟身,偏向mousse質感,越食芝麻味越濃越突出,面頭焦糖醬唔算好甜,不過都會提升咗布甸整體既甜度,個人嚟講就希望可以落少啲醬就更好。 人均消費:$130推介指數(10分為滿分):7分
四品料理
白芝麻布甸