2020-01-29 7775 瀏覽
話說我老公好鍾意食牛排 我搵過幾間薄有名氣的steakhouse同佢食 當中包括有非常平民又好多人力推的、也有米芝蓮級數的⋯但我老公都係話tomahawk 係佢食過最好味的!係佢兒時經常去ge 地方 我一直笑佢食ge係回憶不是味道今日終於有機會去tomahawk 了, 環境不錯,有海景 座位好闊落 有私人空間。 老闆會親自出黎招呼客人,所有員工都好nice。 以上都係hygiene factor, 畢竟我抱住好大期望去試佢地ge steak 都係講番食物我叫左個dinner set 有tuatua 作為starter 有龍蝦湯,main 我揀左rib eye medium rare 我無另外order side dish 因為都有跟fries 同salad,但我糾結左一陣要吾要埋scampi 好。畢竟個餐都已經好多野 但係香港又真係唔係好多地方有得食最後都係叫左scampi 好大隻都算新鮮, 不過建議食ge時候可以攤一陣先,為保持新鮮餐廳用冰鎮住,太凍反而食唔到鮮味,所以我建議唔好急住食;)老公要左sirloin 都係medium rare 加左幾個side dish.steak 係炭
但我老公都係話tomahawk 係佢食過最好味的!
係佢兒時經常去ge 地方 我一直笑佢食ge係回憶不是味道

tuatua

scampi

steak 係炭燒 香港真係唔係好多地方有得食, 試過一間話係全港第一間炭燒steak ge酒店餐廳,佢地ge mustard很出色但steak確實唔夠tomahawk 好食! tomahawk 塊steak係有質感好多 而且倆份都做到medium rare 出面熱 中間仲係粉紅色

steak quality 非常好完全無根
另外餐廳推薦d 紅酒搭配都好好飲 搞到我飲得太快 後尾有小小暈

好期待下次再去
tuatua