鈴 · 鮨刃 𝗦𝘂𝘇𝘂 𝗬𝗮𝗶𝗯𝗮 🇯🇵又係𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 嘅時間🤭 今次食嘅係一間頗新嘅日本餐廳,可能最近大家都會喺𝗜𝗚見到佢,因為佢有一個好出名嘅打卡位,就係一條華麗水晶吊燈走廊😂😂由於仲未有晚市堂食,今次食嘅係𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵🤗 三點到達,等咗一陣先可以入座。等待期間,職員都好貼心咁先識顧客坐喺旁邊𝗯𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲等候。餐廳面積較為大,除咗有大約𝟭𝟬個𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁𝗲𝗿位,仲有幾張𝗯𝗼𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲同𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺𝘀🤩 當日係坐𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁𝗲𝗿,見到耀師傅即場準備所有食材,無任何魚生海鮮係一早切好準備定,全部都係即場切即場炮製😋 我哋叫咗『富士𝗙𝘂𝗷𝗶🗻』𝗺𝗲𝗻𝘂❣️事不宜遲,即刻睇吓我哋食咗啲咩🥰🥰🥰『富士𝗙𝘂𝗷𝗶 🗻 𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴𝟬』𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿, 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝟲 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀, 𝗛𝗼𝘁 𝗗𝗶𝘀𝗵 𝟯 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀, 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝟭𝟮 𝗽𝗰𝘀, 𝘀𝗼𝘂𝗽, 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁前菜🥗- 絕佳佐酒小吃🍶 當造嘅螢光魷魚🦑超新鮮😍😍靜岡縣𝗔𝗺𝗲𝗹𝗮蕃茄🍅- 超甜蕃茄,甜度比一般蕃茄高出𝟭.𝟱倍❗️加上少少鹽
鈴 · 鮨刃 𝗦𝘂𝘇𝘂 𝗬𝗮𝗶𝗯𝗮 🇯🇵

『富士𝗙𝘂𝗷𝗶 🗻 𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴𝟬』

前菜🥗
- 絕佳佐酒小吃🍶 當造嘅螢光魷魚🦑超新鮮
😍😍

靜岡縣𝗔𝗺𝗲𝗹𝗮蕃茄🍅
- 超甜蕃茄,甜度比一般蕃茄高出𝟭.𝟱倍❗️加上少少鹽,甜度更為突出😍 我平時唔食蕃茄嘅朋友都話好食😇

鮫碟魚+北海道粒背🐚
- 鮫碟魚十分新鮮,裏面卷住京蔥,個人覺得蔥稍為蓋過咗魚嘅鮮味。北海道粒背超級鮮甜爽口🤩 𝟭𝟬𝟬分💯❗️

八爪魚🐙
- 八爪魚都係季節食品。師傅細心處理,八爪魚肉嫩鮮甜,八爪魚吸盤十分爽脆,我嘅大愛❤️❤️ 送清酒一流🤣🤣🤣

深海池魚+ 赤鯥 +銀鱈魚🐟🐠🐡
- 呢個刺身組合真係冇得輸🤤🤤
- 🐟中間嘅 「深海池魚」鮮甜肥美,亦都係我當日最愛嘅魚類💯❣️;
- 🐠左上嘅「赤鯥」經過微微嘅炙燒,油脂感適中,好鍾意少少𝗿𝗮𝘄嘅質感;
- 🐡右上嘅「銀鱈魚」係呢個刺身組合油脂感最重嘅魚類。第一次食炙燒銀鱈魚,有被驚豔到‼️魚身好嫩滑,好似𝗯𝗯肌咁😛好似從來冇食過咁嫩滑嘅魚類。估唔到會係油脂最重嘅一款魚,食完好滿足🥰🥰🥰

大蔥合鴨🦆
- 用咗壽喜燒醬汁烹調,鴨肉同所有配料都十分入味。但係鴨肉唔夠嫩滑,好似有少少𝗼v𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸咗,但係整體都幾好。

炙燒拖羅 配魚子醬芥末餅🔥🎣
- 個名係我改嘅🤣🤣🤣 但應該充分表達左佢係咩黎😜 炙燒咗嘅拖羅魚油感重,師傅為咗令顧客食起嚟冇咁油膩,除咗喺上面加咗魚子醬,底下再配上芥末泡末及日本餅。我平時唔食𝗪𝗮𝘀𝗮𝗯𝗶,但係依個組合出奇地夾‼️食起嚟真係冇咗平時炙燒拖羅嘅油膩感,極之推介‼️

蜆湯🍲
- 麵豉湯加上兩隻大蜆,無論湯定係蜆都係超級鮮甜。

日本赤鮑魚 配炸日本稻穀🌾
- 赤鮑魚亦都係當日嘅季節食品,比起我之前食過嘅赤飽,較為軟身𝗤𝗤,當然亦都十分鮮味。肝醬當然係另一個𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁🤩 師傅有稍為調味,好甘香,建議配上炸稻穀一起享用。講個秘密俾你哋知,我當日將個肝醬成碗飲咗🤫 正❗️

壽司方面,基本上每款壽司都好好食🌟,全部魚類海鮮都好新鮮🌟🌟個人幾鍾意佢個舍利🍙,酸甜適中❣️如果再粒粒分明,硬身少少就更好😛

由於『富士𝗙𝘂𝗷𝗶🗻』𝗺𝗲𝗻𝘂太多野食😂😂,旁邊好多女士都要求減飯🍚🥲 為咗影相靚啲,我無叫到減飯😂😂 不過佢個舍利又真係幾好食😋

🐟伊左木
- 當造伊左木🌟鮮味且彈牙❗️
🐚帆立貝
- 𝗤𝗤且柔軟🥰🥰上面灑咗啲竹炭鹽,突出咗帆立貝嘅鮮味。但個人覺得鹽量有點兒太多🥲 少返啲就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁🤗
🐠針魚
- 十分爽口,用少少蔥帶出魚嘅鮮味🤗
🐚北寄貝
- 超級爽口彈牙,係我食過最鮮味嘅北寄貝🥰🥰
🦐牡丹蝦
- 爽甜牡丹蝦配上蝦膏係面,入口超濃郁🥰 滿滿嘅鮮甜蝦味❣️

然後後面嘅魚,油分都會比較重。我詞窮形容唔到😂 不過都離不開「鮮」、「嫩」、「正」,呢三個字😂😂

🎣鯖魚
🐡赤鯥
🐠牙帶魚「太刀魚 」
海膽
炙燒左口魚裙邊
炙燒拖羅

海膽當日耀師傅開咗一盒全新嘅😏 除咗壽司🍣外,仲有得放喺手背加海鹽食😎😎 咁食真係超正💯❤️‍🔥!剩餘嘅海膽用晒黎整後面啲卷卷,大滿足🤩🤩

🐟炙燒左口魚裙邊,有滿滿嘅魚油,入口超滿足🥰🥰🥰

🐡炙燒拖羅,師傅燒得岩岩好,少少𝗿𝗮𝘄好𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁💯 口感好正🤩🤩🤩 至於拖羅有幾好食,就不能用文字去形容🤤🤤🤤

男士每人有兩個手卷😂 我想講⋯其實我都可以食多個,但唔好意思開口🙂🙃 已經唔記得手卷有咩材料,大概有海膽、魚籽同魚🤪 總之就好食😋

最後有靜岡蜜瓜同草莓作結🍓

喺𝗦𝘂𝘇𝘂 食𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲超推介大家𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗦𝗮𝗸𝗲🍶,襯之餘又可以突出到食材嘅鮮味‼️餐廳經理係日本人黎👨🏻‍💼,對所有清酒都十分熟悉,做埋𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴都絕對無問題💯 耀師傅都有幾隻珍藏嘅清酒杯,去到記得要去拎俾你欣賞下🤣🤣

另外,餐廳提供好多唔同類型嘅清酒杯,我暫時喺香港都未見過有咁多𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻,可見餐廳「酒」方面十分講究。當日飲左兩支𝟳𝟮𝟬𝗺𝗹嘅清酒🍶 無論係經理定係師傅都係識飲之人🤣🤣❗️去過就會明白我點解咁講🤣🤣🤣🤣

𝗢v𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹,今餐真係好滿足🥰🥰 而且好耐無食過𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲😋 最後提提大家記得要去餐廳嘅洗手間🚻🤣🤣🤣 途中經過嘅走廊係餐廳嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 打卡位,有大量閃閃華麗嘅水晶吊燈🤩🤩超靚❣️ 但建議大家早少少到/食完先好去影相,唔好要師傅同啲新鮮食材等🥲影響咗個𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 😛😛