2023-09-17
話說見朗豪坊新開左一間本土製造的甜品 - Happy Glaze 仲要係全港首創將牛角包壓扁 變成大大塊又香口既牛角酥片🤤又見佢舖頭又幾多人塊幫襯 所以決定試試佢啦🥐 Original XL Pressed Croissant🥐大大塊牛角酥上面仲加咗唔少焦糖醬 所以食落甜甜地 而且仲幾鬆脆同幾有咬口🤩食落仲帶有少少牛油味 好似真係食緊個牛角包咁Salted Egg XL Pressed Croissant🥐 呢塊牛角酥都係同一樣做法 只係佢上面加咗好多鹹蛋黃既粉🥚呢個味道就冇咁甜 因為有鹹蛋黃帶返少少鹹味出嚟 所以識落感覺就冇咁Heavy同埋就好似食緊零食咁Apple Cider Jelly🍎呢個啫喱造型係以啤酒做主題🍺見有唔少人都會買呢個啫喱當啤酒同朋友碰下杯 啱晒打卡🤩啫喱上面有一層帶有蘋果味既泡沫 食落幾得意 而下面就係蘋果味啫喱 食落甜甜地同帶有清香蘋果味🍎Thai Ice Tea Pudding🧋另一招牌布丁之一 佢每一杯布甸都黐上可愛嘅小貼紙 望落都開心啲☺️ 泰茶布丁底 幾滑 味道幾香甜~ 係佢嘅上面係泰茶奶凍 仲有少少茶粒口感😆 整體來說 口感都幾豐富蝴蝶酥佢每一包蝴蝶酥
Apple Cider Jelly🍎
Thai Ice Tea Pudding🧋
蝴蝶酥
佢每一包蝴蝶酥都係大大包 每一塊都係好鬆脆同埋都好完整 識落都係充滿着牛油嘅香味🧈
Dark chocolate Flakes
即係朱古力脆米粒粒 脆米粒粒有啲堅果粒粒 脆得嚟又有咬口😊 朱古力味唔會太甜太膩