2022-09-07
過江龍米芝蓮一星拉麵店金色不如帰姊妹店─牡蠣不如帰,全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店,以「蠔」湯作為主打嘅拉麵店今日我地黎到銅鑼灣全新分店,叫咗兩款拉麵同兩款小食,果然係米芝蓮一星金色不如帰嘅姊妹店,真係無令人失望白豚骨拉麵:除咗牡蠣拉麵都想試下啲傳統口味,湯底味道夠濃郁之餘唔會太油,啱晒香港人口味,拉麵同金色不如帰一樣用同款拉麵牡蠣鹽味拉麵:介紹係數十斤生蠔熬製嘅湯底再加埋自製蠔醬及蠔油,飲得出真係無偷工減料蠔味十足,另外重有兩片豚肉、火箭菜、紫洋蔥、京蔥等作為配菜,非常豐富- 菇燒牡蠣串無燒到乾晒之餘食落啲蠔汁真係爆出黎,另外牡蠣係連埋秘製直菇、鮮嫩紫蘇菜、風乾火腿一齊燒,口感非常豐富- 牡蠣野菜天婦羅日本蠔天婦羅炸到外層脆扑扑但入面啲蠔重係爆晒蠔汁;野菜分別有新鮮栗米、明太子釀尖椒同蕃薯,粟米同蕃薯都非常甜,尖椒食落有驚喜,入面竟然釀咗明太子食落辣辣地呢度嘅天婦羅做得非常好,炸衣一啲都唔厚而且入面嘅食材依然keep到juicy- 日本直送木村梳打汽水完熟白桃同信州巨峰,有10%果汁成份,兩款都非常唔錯
- 菇燒牡蠣串
- 牡蠣野菜天婦羅