2024-07-21
灣仔📌 壺灣仔大王東街20號地舖上星期跟同事經過灣仔大王東街,見開咗一間【 壺 Potion House 】 --- 全港首間以果凍作主題的茶飲店。Menu 上有很多茶飲款式,而配料都很多元化,有茶凍、嫩仙草、豆漿凍都係我喜歡的配料。𖧷 楊枝甘露椰奶冰沙 $45不過呢排成30幾度熱到一個點,二話不說我就揀咗楊枝甘露椰奶冰沙。沙冰相當幼細,芒果與椰奶好 Match,沙冰透心涼致極 💛𖧷 壺奶茶$31 + 茉莉綠茶凍$5同事我揀咗 Signature 奶茶 + 茉莉綠茶凍,佢話珍珠奶茶飲得多,奶茶 + 果凍真係第一次 🤍 佢話估唔到出奇咁夾,茶凍清甜,質感Q彈。𖧷 拉絲麻糬抹茶拿鐵 $48有個同事係超級麻糬控,揀咗拉絲麻薯抹茶拿鐵。佢話抹茶有茶香,麻糬質感軟糯柔滑,用飲管都好易啜到,飲每一啖都有口感,佢就好滿意喇。𖧷 熟成紅茶豆漿凍 $33我上司最講究茶,喜歡茶飲,佢問店員哥哥有乜推介? 就推薦咗作佢揀熟成紅茶豆漿凍。我上司話個豆漿凍好味過食豆腐花,佢最欣賞係個紅茶不苦澀、好入口,所以鍾意飲茶底嘅朋友可以考慮品嚐下。⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹
灣仔大王東街20號地舖
𖧷 楊枝甘露椰奶冰沙 $45
𖧷 壺奶茶$31 + 茉莉綠茶凍$5
𖧷 拉絲麻糬抹茶拿鐵 $48
𖧷 熟成紅茶豆漿凍 $33
⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹
飲品 🧋【 壺 】
地點 📍 灣仔大王東街20號地舖
消費 💰 均消 $42
⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹⊰⊹