2022-09-05
香港小食店一向都係我至愛,好多有特色嘅都幫襯過。以前唔就腳,有時都會特登過嚟美孚買「車輪餅」。 依家搬得近咗,就一個月幾有一兩次心癢癢想食返個「車輪餅」。而真係好可惜,最近我發覺依間車輪餅越做越差。 7月尾、8月我都去過買車輪餅。平時一買都最少買兩件。個三次都如常買兩件。 我知道做小食製作,唔會100%良品,而做咗咁耐,良品率都起碼有80%/90%? 而由7月尾到依家,我都去過買三次,而頭個兩次都係同一樣,買返嚟嘅車輪餅兩件都係燶嘅。第一次基於對佢嘅忠誠,覺得「一次半次啫,佢應該一時失手。」就隔一兩個星期又再買第二次。 而第二次,「唔係啊嘛,又係兩件都燶嘅!」買到返去食個時發現。個下我買個時都已經同佢唔好俾燶嘅我。 「好,我應我無自己睇清楚。咁我再俾多次機會你。」隔兩三個星期,再去買,今次我同自己講,今次唔只同佢講要唔燶,佢入袋前叫佢俾我睇一睇。去到買嘅時候,同店員講叫佢揀啲唔燶嘅俾我,接住佢同我講,得X,y,Z 號無燶,跟手攞咗一件俾我睇… 都係燶嘅! 我叫佢逐件逐件攞俾我睇,幾乎件件都係燶!😰天啊! 點可能你成兩個爐,個度起碼每次做到80-90件,件件都係燶㗎!最令人失望嘅係,個店
以前唔就腳,有時都會特登過嚟美孚買「車輪餅」。
依家搬得近咗,就一個月幾有一兩次心癢癢想食返個「車輪餅」。
而真係好可惜,最近我發覺依間車輪餅越做越差。
個下我買個時都已經同佢唔好俾燶嘅我。
「好,我應我無自己睇清楚。咁我再俾多次機會你。」
最令人失望嘅係,個店員用嘅藉口完全都唔合理:「都係頭先多單要執先無反到啲餅整燶咗啫。」
「吓,你有兩個店員喎,一個執單,另一個睇實個爐都唔識反啲餅?」😓
最後揀咗都差唔多10幾分鐘,先搵到一件係唔燶。
老實講,fool me once, same on you; fool me twice, shame on me
依家第三次,叫我點再信你間店仲有心做好啲餅啊?