2019-08-03
如果$3俾你諗一樣嘢食大家會諗到啲咩其實喺香港要食到一樣係$3嘅嘢幾乎係冇咩可能而偏偏荃灣呢一度長期都舉行$3食豆腐花活動仲要唔止係豆腐花而係有好多配料俾你揀有芝麻糊,有花奶,有紅豆沙,有冰糖,有咋喳等等俾你揀即係話雙拼嘅嘢食都只係修理$3咁真係全香港啲妝好難再搵到一間咁平而且又好味嘅嘢食仲要係主打健康嘅嘢食自己覺得豆腐花配芝麻糊算係最夾嘅選擇一例芝麻糊又係香濃同時豆腐花又係香滑兩樣嘢溝埋一齊又香又聾又話再加上芝麻糊都有一定程度嘅添可以帶領豆腐花嘅味道更加突出如果再落少少豆腐花用嘅黃糖就令到成碗豆腐花都非常之甜食完可以當一個甜品亦都可以當一個開胃嘅前菜,味道真係唔錯而亞玉呢一間豆腐花對比隔離嗰間最大特色就係佢有新嘅口味而我今日都試埋就係豆腐花配咋喳咋,喳就故之然有好多嘅豆類配合豆腐花同樣都係豆類食落去完全冇違和感。而且有啲豆咬下咬下都覺得幾特別擺脫左傳統食豆腐花只係好滑咬幾啖就可以吞配合喳咋豆未發揮到極致真係的確好深刻好難忘