2018-10-31
天氣轉涼,又到咗食雞煲嘅好時機,講開都有成大半年無食過,於是放工相約旺角陸陸雞煲火鍋。係門口睇到期間推廣套餐,個雞煲火鍋海鮮套餐感覺都幾多野食,所以唔想單點嘅情況下,柯打呢個套餐就食均哂所有野,非常岩我。事不宜遲,柯打完坐定定已經先上一碟冷盤:冰鎮花螺,洗得乾淨無沙,點醬食一流,雖然唔大兜,但真係少食多滋味,因為之後仲有大把野陸陸續續到!接住大盤雞煲到,是日我地揀咗微辣,站立係食唔到辣嘅朋友角度評評,我覺得呢個辣度容易接受,個種辣係吊味嘅作用。至於雞煲調味方面適中,唔會太咸,洋蔥、雞肉等等都夠哂入味;雞肉唔會太肥,肉質不老。半隻雞份量相當均真,兩個人食岩岩好。食完雞煲接住到嘅係海鮮拼盤同龍蝦湯底,海鮮拼盤非常豐盛,數數款式分別有:鮑魚、帶子、貴妃蚌、廣島蠔、蟶子、蜆、海蝦、魚片。雖然餐牌寫明非指定,但個人都幾驚喜款式多樣化,新鮮度可以。但最教我喜出望外應該係湯底加乘,龍蝦湯味道十分濃郁,不論係烚海鮮、肉、菜,都會淺淺咁帶有一陣鮮味,值得一讚!另外,隨湯仲會有一隻開邊龍蝦,尺寸都唔細,夠哂豪氣抵食!食過海鮮,以為所有食物到齊,未止!火鍋材料除咗鮮菜籃、菇類拼盤、仲有牛豬肉、響鈴魚皮,以及
食過海鮮,以為所有食物到齊,未止! 火鍋材料除咗鮮菜籃、菇類拼盤、仲有牛豬肉、響鈴魚皮,以及各種肉丸同水餃。真係多到一張枱都放唔哂。眾多配料之中,頂級牛肩胛肉應該係最貴,牛肩胛肉口感較為結實,唔可以焯得太耐,但牛肉味相當濃厚,經龍蝦湯焯過後,多一份海鮮味,不錯!如果要將豬肉同牛肉相比,豬肉無咁肉香,但口感軟過牛肩胛肉,兩者都好。至於其他餃或丸類就中規中矩吧。
最後的最後,柯打套餐嘅顧客甜品額外仲會有一份冰西瓜,冰涼透心,掃走剛剛食完雞煲同火鍋嘅熱氣,不錯不錯!
整體總結,不論係衝著 雞煲定龍蝦湯而泥嘅你,都絕對唔會失望,因為兩者都表現不錯。另外份量絕對係多,再與價錢同味道相比較,價格幾相宜!服務幾快手,有加一但可接受。值得推介!