2023-01-17
辭職後約舊同事食飯;係ig見到有人推介依間餐廳,比佢個忌廉烏冬吸引咗,而舊同事又冇意見,就即刻上OpenRice book位。餐廳係銅鑼灣百樂中心,眾所週知成棟野都係餐廳,再加上食飯時間,係樓下等lift上去都等咗10分鐘,加上當日落雨濕濕真係差少少去另一間食~(容易放棄嘅人類)(///▽///)即使book咗位,都未即刻入得~等around 5-10分鐘~Yeah!入得!餐廳用手機scan QR code落單,舊同事叫吉列牛set,我就緊係叫忌廉烏冬。忌廉烏冬先上:^係我影得衰,人地影得好靚∠( ᐛ 」∠)_v嗱,我覺得撈咗係靚啲xd 個人認為食落個口感好好,齋睇樣會以為佢係好creamy 好rich嘅質感,但撈完之後即刻變返好水、好流質、與一般湯底無乜分別嘅質地~所以食落都唔會好滯。上面啲忌廉感覺就好似平時飲cheap cheap珍奶店個啲奶蓋咁~無乜味而個口感又好薄,所以成個麵嘅味道反而係落咗係下面啲咖喱湯到,而唔會係好忌廉。咖喱味道亦好自然,唔似係粉溝出黎嘅味~整體都算好食。吉列牛set:講真,我本人就真係冇食過令我感覺好驚喜嘅吉列牛,食過好幾間感覺都係差不多。而依間都係正常發
忌廉烏冬先上:
^係我影得衰,人地影得好靚∠( ᐛ 」∠)_
v嗱,我覺得撈咗係靚啲xd
吉列牛set:
講真,我本人就真係冇食過令我感覺好驚喜嘅吉列牛,食過好幾間感覺都係差不多。而依間都係正常發揮嘅水準,啲牛唔係重牛味(食過另一間牛味重啲嘅),出面啲吉列無油益味,一切都中規中矩啦。
成餐飯最搞笑嘅係朋舊同學個吉列牛到咗唔夠3分鐘,突然又上多另外一個吉列牛set,以為上錯啦,點知原來係我哋點餐嘅時候㩒個個忌廉烏冬set係兩人餐,自動包埋一個吉列牛set,加埋佢㩒個個,total 3個餐。而啲staff都一直冇提我地ಥ_ಥ
你知啦,吉列牛一向好易食到有種好滯嘅感覺,我地仲要兩個人食三個set,食哂啲牛都已經要比啲掌聲。
總結黎講啲野食係幾好食,但落單個時記得睇清楚,唔好好似我地咁傻豬豬擺烏龍(苦笑)