2018-10-27
荃灣真係有好多好野食,今日同事提議去飲茶試下小店嘅點心,為食嘅我哋當然舉手去啦﹗1點去到,全店滿座,等咗約15分鐘就入得,店子細細,所以坐得好緊密。小店標榜即叫即蒸,而點心紙上每樣點心價錢可以話係物超所值,點解﹖睇落去就知﹗大師兄脆竹腸 ($28) - 賣相精緻,一咬落去油炸鬼好脆,入面仲有好多餡料,有木耳、紅蘿蔔絲、肉碎等,口感好豐富﹗必食﹗避風塘炒蘿蔔糕 ($25) - 好香﹗蘿蔔絲刨到好幼細,唔會覺得好粉,而且每邊都煎到燶邊,辣辣哋,好惹味﹗原隻鮮蝦腸 ($26) - 好耐無見過咁晶瑩剔透嘅腸粉,好靚,食落仲好滑,好似會SIR落去咁,蝦都好大隻兼爽口﹗蒜蓉蝦春卷 ($20) - 春卷皮脆卜卜,入面有粟米加蝦,好香口﹗沙嗲金錢肚 ($24) - 味道好濃,牛肚好嫩滑,一D都唔韌﹗酥炸魷魚鬚 ($32) - 炸漿一D都唔厚,魷魚鬚條條都好大條,但有D韌,好難咬得開﹗大師兄蝦餃皇 ($16) - 可以話係皮薄餡靚﹗鮮蝦隻隻都咁大隻﹗皮唔乾,入面唔會乾爭爭,仲好JUICY﹗順便講埋蟹籽鮮蝦燒賣皇 ($16),豬肉加埋蝦攪埋一齊,扎實唔鬆散,又係非常JUICY,但SORRY,張相唔見咗﹗灌
大師兄脆竹腸 ($28) - 賣相精緻,一咬落去油炸鬼好脆,入面仲有好多餡料,有木耳、紅蘿蔔絲、肉碎等,口感好豐富﹗必食﹗ 避風塘炒蘿蔔糕 ($25) - 好香﹗蘿蔔絲刨到好幼細,唔會覺得好粉,而且每邊都煎到燶邊,辣辣哋,好惹味﹗
灌湯小籠包 ($20) - 略嫌皮有D厚,但好多湯汁,入面嘅豬肉都有汁,食落覺得好新鮮﹗
原籠馬拉糕 ($18) - 本來已想停手,但見點心紙張相好吸引,所以就算飽都要試﹗放上枱時個糕彈吓彈吓咁,一睇就知好鬆軟﹗味道唔會太甜, 仲好香,一口氣食咗兩件﹗
其實離離去去都係去D連鎖酒樓飲茶,味道唔係話特別好食,而且又價錢唔平﹗不如支持小店,感受香港獨有嘅味道同美食,呢度嘅點心每樣都新鮮熱辣,每樣都好好食﹗價錢仲好貼地,由$14至$36都有,喺酒樓一個小點都最少廿幾蚊,所以我話呢度物超所值就係咁解﹗點心紙仲有好多野好吸引,所以一定會再嚟幫襯﹗